Καταδίκη των επεισοδίων που προκάλεσαν ακροδεξιοί στη Μυτιλήνη: Ανησυχεί ο δήμαρχος




Συνελήφθησαν και οι 120 ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες που σήμερα το πρωί βρισκόταν στην πλατεία Σαπφούς την οποία και είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.

Οι αλλοδαποί αυτοί στη πλειοψηφία τους Αφγανοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες κατά πληροφορίες αλληλέγγυοι σε αυτούς που βρισκόταν το πρωί στην πλατεία.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω κρατούνται σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου όπου κι οδηγήθηκαν αμέσως μετά την μετακίνηση τους από το κέντρο της πόλης. Μαζί τους διαμένει και μεγάλος αριθμός ανηλίκων παιδιών τους με τα οποία βρισκόταν στην πλατεία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου συλλέγονται στοιχεία κυρίως από το διαδίκτυο για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια σε βάρος της Αστυνομίας και των αλλοδαπών.

Τέλος, σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στην πλειοψηφίας τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων. Από τους τραυματίες που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν, οι τρεις ανήκαν στις ομάδες των επιτιθέμενων πολιτών και οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί.

Της επιχείρησης είχαν προηγηθεί εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών, αλληλέγγυων και προσφύγων, ενώ οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας μόλις που πρόλαβαν να αποτρέψουν τα χειρότερα δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τους πρόσφυγες.

ΕΙΔΗΣΗ: ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ο δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στο Hellas Journal, είπε πως η Μυτιλήνη μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη και κάλεσε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα με ανακοινώσεις τους στηλιτεύουν την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών κατά των προσφύγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κάνει λόγο για δράση “παρακρατικών ομάδων”, ενώ η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για ανοχύρωτη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης. Το Κίνημα Αλλάγής δια του εκπροσώπου του καταδίκασε τα επεισόδια, ενώ το ΚΚΕ τόνισε πως οι ακροδεξιοί έδρασαν οργανωμένα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μέσω twitter, τόνισε πως επικράτησε το “δόγμα Τόσκα” περί μη επέμβασης.

Το μεσημέρι της Δευτέρα ο δήμαρχος Μυτιλήνης, έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Δημήτρη Βίτσα και Νίκο Τόσκα στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων

«Το νησί της Λέσβου και η τοπική κοινωνία αφέθηκαν ανυπεράσπιστοι και τα όσα συνέβησαν έχουν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Συνέπειες, για τις οποίες έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα με κάθε τρόπο. Σε λίγες μέρες, παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών θα γίνει η συζήτηση για την ανάπτυξη της Λέσβου και των νησιών και διερωτώμαι πώς θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, όταν προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ασφάλεια, η ηρεμία και η κοινωνική συνοχή; Δυστυχώς, μετά τα χθεσινά γεγονότα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο νησί της Λέσβου. Φέρετε ακέραιη την ευθύνη για το πώς φθάσαμε σε αυτήν την κατάσταση, για τη μη έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και γενικότερα για την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου. Ελπίζω, μετά τα όσα συνέβησαν να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απεγκλωβισμού όλων αυτών των απελπισμένων ανθρώπων διότι διαφορετικά είναι σίγουρο πως τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν με θύμα το ίδιο το νησί της Λέσβου»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: