Ειρωνείες και αντιπαράθεση υψηλών τόνων στο Συμβούλιο Ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας




Οι Mόνιμοι Aντιπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έδειξαν τις προθέσεις τους πριν καν εισέλθουν στην αίθουσα για την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη βαθιά του απογοήτευση γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να συμφωνήσει σε μηχανισμό για την αποτελεσματική διερεύνηση πιθανής χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, και κάλεσε τα μέλη να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους.

Ο Ρώσος Πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια μίλησε για τακτική «νεο-αποικιοκρατίας» και ειρωνεύτηκε τη Βρετανία και τη Γαλλία που συμμετείχαν – όπως είπε – στην επιχείρηση κατά της Συρίας, μόνο στη βάση του αμερικανικού συντάγματος.

Ο Αμερικανίδα Πρέσβειρα Νίκι Χέιλι προσερχόμενη είπε πως «τελείωσε ο χρόνος για συζητήσεις και τώρα είναι η στιγμή της δράσης. Κι αυτό συνέβη χθες βράδυ».

Η κ. Χέιλι απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα «βάση ποιών αποδείξεων» στηρίχθηκε η απόφαση για την επίθεση. Νωρίτερα, πάντως, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δημοσιοποίησαν εκτενή κατάλογο – που μάλλον δίνει βάρος σε πολιτικά επιχειρήματα – μαζί με λίγες φωτογραφίες κι ένα βίντεο.

Στη συνεδρίαση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρέθεσε εν συντομία τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την επίθεση, σημειώνοντας ότι τόσο από ρωσικές, όσο και αμερικανικές πηγές, δεν προκύπτει ότι υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση από μόνα τους να το επιβεβαιώσουν.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες – που χθες αργά το βράδυ ακύρωσε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία – κάλεσε τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών «και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού».

Ο ΓΓ επανέλαβε την χθεσινή του έκκληση να αποτρέψουν να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη. Είπε πως η χρήση χημικών είναι απεχθής πράξη κι ο πόνος που προκαλεί φρικτός.

Εκφράζοντας τη βαθιά του απογοήτευση γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να συμφωνήσει σε μηχανισμό για την αποτελεσματική διερεύνηση πιθανής χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, κάλεσε τα μέλη να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή της Ανατολικής Ντούμα, όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά.

Καταλήγοντας, σημείωσε την ανάγκη να σημειωθεί αξιόπιστη πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Συριακή κρίση.

Με νέα πλήγματα απείλησε τη Συρία αν το καθεστώς Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, η Αμερικανίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος Νίκι Χέιλι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη θέλησή μας», είπε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα χτυπήσουν», κατέληξε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα.

Επιθετική ενέργεια εναντίον κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια, καταγγέλλοντας τις τρεις χώρες για κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι οι επιδρομές θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στην συριακή κρίση.

Τέλος παρουσίασε σύντομο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζονται οι αεροπορικές επιδρομές και κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη να το υποστηρίξουν. Το ψήφισμα δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει.

Να σημειωθεί ότι όλες οι δυτικές χώρες στις ομιλίες τους έδωσαν κάλυψη στην επίθεση.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/04/2018 20:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: