Εικοσαετή κάθειρξη ζητούν οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ για τον τραπεζίτη του Ταγίπ Ερντογάν




Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστή να επιβάλει ποινή περίπου 20 ετών κάθειρξης στον Τούρκο πρώην τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα που κρίθηκε ένοχος ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο Ατίλα ήταν ένας εκ των τραπεζιτών που εξυπηρετούσαν την οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι της στιγμής δεν έχει “σπάσει” και δεν έχει πολλά στις αμερικανικές αρχές, αλλά η απειλή της φυλάκισης ίσως τον αναγκάσει να αλλάξει γνώμη και να καρφώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας και τη σύζυγό του Εμινέ. 

Ο Ατίλα, πρώην στέλεχος της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank, κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Ιανουάριο από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε νέες εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Η ποινή του πρόκειται να ανακοινωθεί στις 11 Απριλίου από τον ομοσπονδιακό δικαστή Ρίτσαρντ Μπέρμαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ατίλα συνωμότησε με τον έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους για να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ο Ζαράμπ δήλωσε ένοχος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα, περιγράφοντας στο δικαστήριο ένα ευρύ δίκτυο δωροδοκιών που, όπως υποστήριζε, είχε την “ευλογία” του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τελευταίος χαρακτήριζε την υπόθεση πολιτικά υποκινούμενη επίθεση στην κυβέρνησή του.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

04/04/2018 21:55
Hellas Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: