Ιδού η νέα έκδοση των φρεγατών κλάσης Type 31 της βρετανικής BAE Systems




Για πρώτη φορά η βρετανική BAE Systems παρουσίασε την πρότασή της για την εξαγωγική έκδοση των φρεγατών Type 31e (e για export).

Οι φρεγάτες Type 31e παρουσιάστηκαν στην διεθνή αμυντική έκθεση της Ντόχα παράλληλα με την δημοσιοποίηση από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας του ερωτηματολογίου προεπιλογής σχεδίασης του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει, μαζί με τη ΒΑΕ και η Cammell Laird. Η σχεδίαση των φρεγατών βασίζεται στις κορβέτες κλάσης Khareef που αγόρασε το Κουβέιτ από την ΒΑΕ.

Οι φρεγάτες σχεδιάζονται για εξαγωγή και κλειδί της σχεδίασής τους είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εν δυνάμει πελατών. Πέραν της σχεδίασης η BAE Systems εργάζεται επί του συστήματος διαχείρισης μάχης των φρεγατών.

Αξιωματούχος της ΒΑΕ ανέφερε πως υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση των φρεγατών από δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι Βρετανοί πάντως θέλουν να προωθήσουν τις φρεγάτες σε κάθε υποψήφιο πελάτη διακρίνοντας ευκαιρίες σε τουλάχιστον 20 χώρες.

Οι φρεγάτες θα έχουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 25 knots και ακτίνα ενεργείας 7.500 μίλια.

Το 2015 βρετανικό ναυτικό είχε ανακοινώσει την επιθυμία του να αποκτήσει πέντε ελαφρές φρεγάτες γενικής χρήσης. Το σχέδιο αυτό ήταν η αφετηρία για τις Type 31e.

Το βρετανικό ναυτικό θέλει να αντικαταστήσει πέντε φρεγάτες του Type 23 με νέες Type 31. Οι Type 31 και οκτώ νέες ανθυποβρυχιακές φρεγάτες Type 26 προβλέπεται να αντικαταστήσουν τις Type 23 στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η ΒΑΕ έχει ήδη αναλάβει τη ναυπήγηση των τριών πρώτων Type 26. Το συμβόλαιο για τις επόμενες πέντε φρεγάτες αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίες. Τα πρώτα σκάφη Type 31e θα παραδοθούν το 2023 με το συνολικό κόστος για τις πέντε μονάδες να φτάνει τα 1,74 δισ. δολάρια.

Οι φρεγάτες Type 31 θα διαθέτουν το ραντάρ ARTISAN (Advanced Radar Target Indication Situational Awareness and Navigation), πυραύλους επιφανείας-αέρος Sea Ceptor και πυροβόλο. Η ΒΑΕ προτιμά πυροβόλο Bofors 57 mm, αλλά τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η Rolls Royce θα κατασκευάσει τους κινητήρες MT30 καθώς και τα πηδάλια με τους μηχανισμούς τους και τις προπέλες.

defensenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: