Η τουρκική στάση καθιστά τον κίνδυνο μόνιμης διχοτόμησης πιο ορατό, δήλωσε ο Πάλμας




Η τουρκική στάση καθιστά τον κίνδυνο μόνιμης διχοτόμησης της Κύπρου ολοένα και πιο ορατό, επεσήμανε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, διαβεβαιώνοντας ότι «μοναδικός στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα δικαιώνει τη θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας», θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, θα επανενώνει την Κύπρο, και θα δημιουργεί συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας.

Εκπροσωπώντας την κυπριακή Κυβέρνηση σε εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Δράμας, του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Δράμας και του Μουσικού Σχολείου Δράμας, ο κ. Πάλμας σε ομιλία του είπε ότι «τώρα το χρέος είναι δικό μας, να δουλέψουμε σκληρά για να μην αφήσουμε τις ηρωικές θυσίες τους να πάνε χαμένες, το χρέος είναι δικό μας να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, το χρέος είναι δικό μας να διαπαιδαγωγήσουμε ορθά τις νέες γενιές, ώστε να συνεχίσουν με σθένος τον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια».

Αναφερόμενος στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο κ. Πάλμας είπε ότι ήταν «ένας αγώνας που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της μικρής μας Κύπρου, ένας αγώνας που δεν πέτυχε τον βασικότερο του στόχο, την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, οδήγησε όμως στην απομάκρυνση του δυνάστη, στην αυτοδιάθεση και στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Μελετώντας τη δράση, τη συμπεριφορά και το ήθος των ηρώων μας, καταλαβαίνουμε ότι κατάφεραν να υπερβούν την ανθρώπινη φύση με τις όποιες αδυναμίες της, να υψωθούν πάνω από τα κοινά ανθρώπινα μέτρα και να φτάσουν στη θυσία της ζωής τους, κερδίζοντας την αθανασία», είπε.

Ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι ιδιαίτερα μεγάλες».

« Η τουρκική αδιαλλαξία, η καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα στρατεύματα κατοχής, ο συνεχής εποικισμός των κατεχομένων, καθιστούν τον κίνδυνο μόνιμης διχοτόμησης της πατρίδας μας ολοένα και πιο ορατό», είπε.

Επεσήμανε ότι «μοναδικός στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα δικαιώνει τη θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας, μιας λύσης που θα αποτελεί μεν προϊόν συμβιβασμού, αλλά θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα τερματίζει την κατοχή, οδηγώντας μας σε μια νέα εποχή που θα υπόσχεται πολύ περισσότερα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας».

«Η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία του νησιού μας, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσπάθειά μας να φτάσουμε σε μια σωστή λύση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «πέρα από την προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Κυβέρνηση χτίζει συνεχώς στρατηγικές συμμαχίες σε διάφορους τομείς, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη, αλλά και ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς διαμάχες, ευρύτερη περιοχή».

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ
ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/04/2018 21:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: