Η Τουρκία θα “εξάγει” στο Αιγαίο την εσωτερική κόντρα: Υπαρκτή η απειλή του Ερντογάν για τα Ίμια




ΡΕΠΟΡΤΑΖ MIGNATIOU.COM

Σε μια δύσκολη και ταραγμένη περίοδο με πολλές και επικίνδυνες κακοτοπιές εισέρχεται η Ελλάδα, μετά την απειλή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τα Ίμια και τον άθλιο ισχυρισμό του ότι οι βραχονησίδες είναι μέρος της τουρκικής κυριαρχίας.

Αλλα η εικόνα που παρουσίασε χθες η Βουλή δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα αντακλαστικά μας όταν χρειάζεται δουλεύουν άψογα και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου, πέρα από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες που κρύβει, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό γιατί οι Τούρκοι και ιδίως ο Ερντογάν, πάντα αρέσκονταν να “εξάγουν” τα εσωτερικά τους προβλήματα και μάλιστα προς την περιοχή του Αιγαίου. Άλλωστε μια από τις δικαιολογίες για την προκήρυξη των εκλογών “ήταν και οι “εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή”, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Μπροστα σε αυτή τη δυσοίωνη για τις εξελίξεις προοπτική, ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία θετική η χθεσινή στάση των κομμάτων στη Βουλή που στάθηκαν στο ύψος τους και επέδειξαν μια πρωτοφανή εθνική ομοψυχία. Στο σύνολό τους τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που τοποθετήθηκαν άφησαν στο πλάι τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες και κράτησαν ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

  • -“Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα”.
  • -“Σε τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες επιβάλλεται η απόλυτη εθνική ομοψυχία και ενότητα”.
  • – “Απαιτείται ψυχραιμία, εθνική συνεννόηση”.
  • -“Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”.

Αυτές ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν μέσα στο κοινοβούλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο ξεπερνώντας κάθε όριο δεν αμφισβήτησε άπλα την κυριότητα των Ιμίων αλλά τα χαρακτήρισε τουρκικό έδαφος

  • “Οι βράχοι των Ιμίων, τα οποία ονομάζει Kardak, και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία”, ανέφερε ξεδιάντροπα η Άγκυρα.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα νταηλίκια της Τουρκίας δεν περνούν στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

  • “Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου ωφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία”, τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Ανάλογη απάντηση έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που τόνισε ότι η καλή γειτονία “προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις”.

Η επιθετική ρητορική αλλά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στο δρόμο προς τις κάλπες. Όμως η εθνική ομοψυχία που παρουσιάστηκε στη Βουλή είναι η καλύτερη ασπίδα. Και πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί αυτό το κλίμα ενότητας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: