Η Τουρκία παίζει πολιτικό παιγνίδι εκβιασμού με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Και ξαφνικά στη Χίο, όπου επί τρεις μήνες ήταν μηδενικές οι ροές μεταναστών και προσφύγων, σε λίγες ώρες εκδηλώθηκαν πέντε περιστατικά με ισάριθμες λέμβους που έφτασαν στο νησί, μετέδωσε χθες ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Και δεν ήταν ο πρώτος που παρατήρησε την αλλαγή και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο ενημέρωσε το Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ότι η Τουρκία φαίνεται ότι ξεκίνησε νωρίτερα από πέρυσι το πολιτικό παιγνίδι του εκβιασμού με τη χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, από προχθες το απόγευμα μέχρι και χθες τις 10.00 το πρωί έφθασαν στη Χίο 212 άτομα που στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν και καταγράφηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός. Ας σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου στη Χίο είχαν φτάσει συνολικά 284 πρόσφυγες και μετανάστες συμπεριλαμβανομένων Τούρκων αντικαθεστωτικών.

Από την Κυριακή 1 Απριλίου μέχρι και την μεγάλη Τρίτη στη Λέσβο πέρασαν 169 άτομα και στη Σάμο 142. Συνολικά δηλαδή μέσα σε τέσσερις μέρες στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφθασαν 523 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εξάλλου, στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα έξι (46) αλλοδαπών προέβησαν, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ συνελήφθη ο 32χρονος χειριστής της λέμβου.

Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Κόλπου Γέρας ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
Με ξαφνική και κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά μέσα σε λίγες ώρες απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν στις ενστάσεις κρατών-μελών προς την Κομισιόν, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Τρίτη.

«Ο,τι συνέβη χθες με τις αφίξεις μεταναστών σε όλη τη διάρκεια της νύχτας αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχει τις ροές προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα όπλο που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες μάλιστα», τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οπως προσέθεταν, είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων είχε προορισμό την Χίο όπου υπήρχαν «θέσεις». Το τελευταίο τρίμηνο στο συγκεκριμένο νησί οι αφίξεις ήταν σχεδόν μηδενικές.

Στις 3.30 τη νύχτα της 3ης προς 4η Απριλίου ξεκίνησαν οι αφίξεις μεταναστών στη Χίο, ενώ βάρκες εντοπίζονταν έως το πρωί, οπότε και σημειώθηκε το περιστατικό με την τουρκική ακτοφυλακή. Συνολικά έφτασαν 177 άτομα στο νησί με τέσσερις διαφορετικές βάρκες που μετέφεραν 55, 26, 43 και 53 άτομα. Ακόμα δύο βάρκες, στις οποίες επέβαιναν 17 και 25 άτομα, έφτασαν στην Κω, ενώ επιλέον 25 άτομα χθες «βγήκαν» στη Λέσβο.

Η «απόβαση» των μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την αντίδραση έξι κρατών-μελών και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel απαιτούν η καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (που ισχύει από τις 20 Μαρτίου 2016), να εκταμιευθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι αναλογικά από τα κράτη-μέλη, πρόταση ωστόσο που απορρίπτει ο πρόεδρος Γιούνκερ. Τα κράτη-μέλη κάνουν λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Τούρκοι παρεμπόδισαν διάσωση μεταναστών από ελληνικό σκάφος

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: