Οι Σαουδάραβες θεωρούν πως είναι δύσκολο να βρεθεί λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν




Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Τρίτη πως αμβιβάλλει για το εάν και κατά πόσον οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ θα αρκέσουν για να διορθωθούν αυτές που το Ριάντ και η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζουν ανεπάρκειες της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ τόνισε ότι το «όραμα του σκότους» της Τεχεράνης επείγει να αντιμετωπιστεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους τη 12η Ιανουαρίου, διαμηνύοντας ότι πρέπει να «διορθώσουν τα φρικτά ελαττώματα» της συμφωνίας του 2015 που είναι γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που προέβλεπε. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα επανέλθουν σε ισχύ εάν ο Τραμπ δεν εγκρίνει ξανά την αναστολή τους τη 12η Μαΐου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι, ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ είπε πως πιστεύει ότι η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία συμφωνούν πως το πρόγραμμα του Ιράν για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και η δραστηριότητα της Τεχεράνης πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά διαφωνούν με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ότι είναι ανάγκη να αλλάξει ή να καταργηθεί η συμφωνία.
Το ΚΟΣΔ είναι «ανεπαρκές», «χρειάζεται να βελτιωθεί», επέμεινε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας. «Πιστεύω ότι η δική τους θέση (σ.σ. των Ευρωπαίων) είναι ότι αν έχεις μια συμφωνία, δεν ανοίγεις ξανά (διαπραγμάτευση για) τη συμφωνία. Συζητούν μεταξύ τους τι επιλογές έχουν για να βελτιωθεί η συμφωνία χωρία να καταργηθεί», πρόσθεσε.

Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν ξανά για το ζήτημα σήμερα στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο δύο διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως έχουν ελάχιστες ελπίδες πως η συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία, συν η Γερμανία) και το Ιράν τελικά θα σωθεί.

Ο Τζουμπέιρ υποστήριξε επίσης ότι επείγει η αντιμετώπιση της δράσης του Ιράν στην περιοχή και υπενθύμισε πως ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως το «να μην υπάρξει συμφωνία είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία».
«Υπάρχουν δύο οράματα στη Μέση Ανατολή, το όραμα του φωτός, με το οποίο θες να αναμορφώσεις τη χώρα σου (…) και το όραμα του σκότους, βάσει του οποίου χρησιμοποιείς τον σεκταρισμό, εξάγεις την επανάστασή σου, υποστηρίζεις την τρομοκρατία (…) αυτό είναι το ιρανικό μοντέλο», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

11/04/2018 08:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: