Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία ότι παραποιεί τα στοιχεία του ΟΑΧΟ για την υπόθεση Σκριπάλ




Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα το Λονδίνο ότι «παραποιεί» τα πορίσματα της έρευνας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την υπόθεση Σκριπάλ και τα χρησιμοποιεί για να κατηγορήσει τη Ρωσία.

«Πολιτικοί όπως ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρούν για μια ακόμη φορά να παραποιήσουν την πραγματικότητα ισχυριζόμενοι ότι τα πορίσματα του ΟΑΧΟ επικυρώνουν όλες τις θέσεις της Βρετανίας χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρόκειται για μια ακόμη ακρότητα αυτού του πολιτικού, τις έχουμε συνηθίσει», συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Ο ΟΑΧΟ το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τη σύνθεση της χημικής ουσίας» που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, και όχι την προέλευσή της, πρόσθεσε.

Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως οι εργαστηριακές αναλύσεις «επιβεβαιώνουν αυτά που ανακάλυψε το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι» για να δηλητηριαστεί ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του.

Η χημική ουσία ήταν «πολύ καθαρή», διευκρίνισε ο οργανισμός, χωρίς πάντως να αποδώσει ευθύνες στην υπόθεση αυτή, στην οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα, που διακηρύσσει την αθωότητά της.

Βάσει των συμπερασμάτων αυτών ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι δεν μπορεί «να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι χρησιμοποιήθηκε και δεν υπάρχει εναλλακτική εξήγηση για τον υπεύθυνο» αυτής της επίθεσης που σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου στην Αγγλία.

«Μόνο η Ρωσία έχει τα μέσα, το κίνητρο και την πείρα στο ζήτημα», διαβεβαίωσε.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως δεν «θα πιστέψει» κανένα πόρισμα στην υπόθεση Σκριπάλ όσο «οι ειδικοί της δεν έχουν πρόσβαση στα δείγματα των αναλύσεων που αναφέρονται στην εμπειρογνωμοσύνη του ΟΑΧΟ».]

13/04/2018 15:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: