Οι Ρεπουμπλικάνοι “ξήλωσαν” και τον ιερέα της Βουλής των Αντιπροσώπων λόγω… σχολίων




Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ζήτησε νωρίτερα αυτό τον μήνα από τον ιερέα του σώματος να παραιτηθεί , μεταδίδει το CNN.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, που ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που ζητήθηκε η παραίτηση του Ιησουίτη ιερέα.

Ο ιερέας Πατ Κόνροϊ παραιτήθηκε στις 15 Απριλίου, μετά από μία θητεία επτά χρόνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούσε την καθιερωμένη προσευχή στην έναρξη των συνεδριάσεων του σώματος.

Ο ίδιος έγραψε δύο εκδοχές της επιστολής παραίτησής του, οι οποίες μέσω μιας πηγής στο Κογκρέσο έφτασαν στο CNN.

Στην πρώτη επιστολή έγραψε “όπως το ζητήσατε, σας προσφέρω την παραίτησή μου…”. Η δεύτερη επιστολή δεν συμπεριελάμβανε τη φράση ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Η πρώτη επιστολή ανέφερε επίσης ότι ο Ράιαν θα έπρεπε να διαβουλευτεί με τον προσωπάρχη του για τον καθορισμό της ημέρας παραίτησης του ιερέα. Ωστόσο, στην δεύτερη επιστολή αναφέρεται η 24η Μαΐου ως η τελευταία ημέρα άσκησης των καθηκόντων του ιερέα στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Κόνροϊ δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του CNN.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Ράιαν Άσλι Στρονγκ αρνήθηκε ότι ο ιερέας απομακρύνθηκε για κάτι που είπε ή έκανε, ενώ δεν γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που ώθησαν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να ζητήσει την παραίτηση του Κόνροϊ. “Ο πρόεδρος συζήτησε με την επικεφαλής της μειοψηφίας, αλλά η απόφαση ήταν δική του. Ο πρόεδρος είναι ευγνώμων για τις υπηρεσίες του πατέρα Κόνροϊ”, ανέφερε η ίδια σε δήλωσή της στο CNN.

Μία σύμβουλος της επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι η ίδια ξεκαθάρισε στον Ράιαν ότι έχει λάβει μόνο θετικά σχόλια για τις υπηρεσίες του ιερέα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Πελόζι ξεκαθάρισε στον Ράιαν ότι διαφωνεί με την απόφαση του να ζητήσει την παραίτηση του Κόνροϊ.

Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση του ιερέα.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Κόνολι δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για τους λόγους που Ράιαν έλαβε την απόφαση αυτή και ζήτησε από τον πρόεδρο του σώματος να απαντήσει ερωτήσεις που είναι σχετικές “με το πρόβλημα που προκλήθηκε.” Τόσο ο Ράιαν, όσο κι ο Κόνολι είναι Καθολικοί.

“Για πολλά μέλη η οργή είναι προσωπική και δεν σχετίζεται με την Καθολική Εκκλησία. Είναι για την προσωπική σχέση που υπάρχει με τον συγκεκριμένο ιερέα. Είναι πολύ άσχημο σε προσωπικό επίπεδο για πολλά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων,” δήλωσε ο Κόνολι στο CNN.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών βουλευτών στην οποία συμμετέχει ο Κόνολι απέστειλαν επιστολή στον Ράιαν, ζητώντας να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ζήτησε από τον Κόνροϊ να παραιτηθεί.

“Ζητάμε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την απόφασή σας να ζητήσετε την παραίτηση του αιδεσιμότατου Πάτρικ ΚόνροΪ, που είναι ο 60ος ιερέας της Βουλής των Αντιπροσώπων”, αναφέρει η επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του CNN. “Η ευαίσθητη φύση της κατάστασης απαιτεί την περιγραφή της διαδικασίας η οποία ακολουθήθηκε για να λάβατε την απόφασή σας, αλλά και την αιτιολόγησή της”, τονίζεται στην ίδια επιστολή.

Ο ιερέας δεν είχε διστάσει στο παρελθόν να αναφερθεί σε πολιτικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι κατά την διάρκεια προσευχής την 6η Νοεμβρίου του 2017, πριν από την ψήφισή του.

“Καθώς η συζήτηση του νομοσχεδίου για την φορολογία θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, αλλά και την επόμενη, όλα τα μέλη να γνωρίζουν ότι οι φορείς και οι οργανισμοί του μεγάλου έθνους μας εγγυώνται τις ευκαιρίες που έχουν επιτρέψει σε μερικούς να έχουν μεγάλη επιτυχία, ενώ άλλοι εξακολουθούν να αγωνίζονται. Εύχομαι οι ενέργειες τους κατά τις ημέρες αυτές να εγγυηθούν ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι υπό τη νέα φορολογική νομοθεσία, από την οποία θα πρέπει να επωφεληθούν όλοι οι Αμερικάνοι”, είχε πει στην προσευχή του τότε ο ιερέας.

27/04/2018 09:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: