Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Εγώ δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα, όσο απλό και αν το θεωρούν μερικοί στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι κυριαρχούνται από το 2002 από ερντογολαγνεία». Ήταν τότε που εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και «κτύπησαν» οι καρδιές στην Αθήνα και τη Λευκωσία για τον πολιτικό που θα έλυνε ειρηνικά, υποτίθεται, όλα τα «ανοικτά» θύματα, από τη Θράκη και το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο…

  • Ας μας πει κάποιος; Πως είναι δυνατόν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τη μία μέρα να τηλεφωνεί στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Έλληνα σμηναγού, που έχασε τη ζωή του σ’ αυτήν την καθημερινή «τρέλα» στους ουρανούς πάνω από το Αιγαίο, και την άλλη μέρα να δίνει εντολή να “ενοχληθεί” το ελικόπτερο που μεταφέρει τον Αλέξη Τσίπρα σε ελληνικό νησί.

Σίγουρα κάτι δεν πάει καθόλου καλά, και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας. Πρόκειται μόνο για άνευ προηγουμένου υποκρισία; Ή βρισκόμαστε πραγματικά ενώπιον μίας πολιτικής ηγεσίας, η οποία ακόμα και αν συμβαίνουν ανθρώπινες τραγωδίες, παραμένει πάντα στοχευμένη στο σκοπό της, που είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου Πελάγους.

Πιστεύαμε ότι μετά το επεισόδιο εναντίον του Άκη Τσοχατζόπουλου, πριν από αρκετά χρόνια, υπήρχε ένας σεβασμός από τη μία πλευρά στην άλλη, όταν το θέμα αφορούσε τα υψηλά πολιτικά δώματα της Ελλάδας. Το τελευταίο επεισόδιο απέδειξε ότι οι Τούρκοι δεν υπολογίζουν τίποτα και κανένα.

  • Χθες, είχα γράψει ένα κείμενο για τον κίνδυνο να δώσουμε εμείς στον Ταγίπ Ερντογάν τη δικαιολογία που αναζητεί για να προχωρήσει στο απονενοημένο ατόπημα που θα μπορούσε προκαλέσει μία μεγάλη τραγωδία στο Αιγαίο. Οπωσδήποτε χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Βέβαια, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και οι υπουργοί του πρέπει να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα Δωδεκάνησα, και όλα τα νησιά του Αιγαίου, διότι με τους Τούρκους πισωγύρισμα δεν υπάρχει.

Ένα μικρό λάθος να γίνει, μία μικρή υποχώρηση, την έχουν εκμεταλλευθεί οι Τούρκοι. Το απέδειξαν με την περίπτωση των Ιμίων. Ότι και να λέει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δεν ισχύει, και με τιμά πάρα πολύ να με βρίζει. Στο βιβλίο που γράψαμε για το θέμα με τον Αθανάσιο Έλλις του δώσαμε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και όσα είπε καταγράφηκαν χωρίς την παραμικρή λογοκρισία.

Η παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Πρωθυπουργός είναι ένα γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η εν λόγω παρενόχληση, δεν είναι απόφαση ενός στρατιώτη ή ενός αξιωματικού. Είναι απόφαση που λαμβάνεται στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Όταν σε ένα αεροπλάνο ή, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε ένα ελικόπτερο επιβαίνει ο αρχηγός μίας κυβέρνησης ή ενός κράτους, η ενημέρωση προς τις αρχές της χώρας είναι άμεση.

Η συμπεριφορά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας θα ήταν γελοία -εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη. Γελοία υπό την έννοια ότι ο κ. Ερντογάν και οι συν αυτώ σκέφτονται με δεδομένα εποχών πριν από 500 χρόνια.

Ίσως είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που εποφθαλμιά τα εδάφη γειτονικών κρατών.

Ίσως είναι η μοναδική χώρα, η ηγεσία της οποίας επιδεικνύει συμπεριφορά στα όρια της αλητείας. Δεν σέβονται τίποτα, σκέφτονται με όρους των χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  • Εμείς, στην Ελλάδα και την Κύπρο, πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, και το κυριότερο να μην τους προκαλούμε. Βέβαια, δεν θεωρώ ότι είναι πρόκληση να υψωθεί η σημαία σε ένα ελληνικό νησί. Με ενοχλεί, όμως, όταν γίνεται με εθνικιστικούς όρους, όπως με πειράζει αφάνταστα και ο εθνομηδενισμός. Ο τελευταίος, όταν πρόκειται για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας, μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνος από τον εθνικισμό. Και τα δύο αυτά φαινόμενα, τέλος πάντων, δεν έχουν καμία σχέση με τον καλό πατριωτισμό.

Η Τουρκία και η ηγεσία της δεν πρόκειται να ησυχάσουν. Ο στόχος τους είναι να αναγκάσουν την Αθήνα και τη Λευκωσία να συμμετέχουν σε διάλογο, στον οποίο θα κάνουν παραχωρήσεις και υποχωρήσεις με την υπογραφή των δικών μας ηγετών. Ούτε να το σκέφτονται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πολύ περισσότερο ο πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος με την πρώτη ευκαιρία τρέχει στην Ελβετία, σάμπως και να μην πάει μία φορά θα συμβεί κάτι κακό. Το αντίθετο θα έλεγα.

Ο κ. Τσίπρας είπε κάποια σοβαρά πράγματα χθες στις ομιλίες του. Και έκανε μία στροφή όχι προς την «σκληρή γραμμή», αλλά προς την ορθή κατεύθυνση. Είναι άλλο να συζητάς με ένα λογικό γείτονα και άλλο να κάθεσαι στο διαπραγματευτικό τραπέζι υπό απειλές και εκβιασμούς…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: