“Οι ουρανοί είναι δικοί μας” και με τα F16 Viper: Πως θα… προσγειωθεί η τουρκική αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Την απόλυτη υπεροπλία αποκτά τα επόμενα χρόνια στον ουρανό του Αιγαίου η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας μετά τη συμφωνία αναβάθμισης των μαχητικών αεροπλάνων F-16.

Σύμφωνα με στρατιωτικής πηγές τα 85 αεροσκάφη F16, της Πολεμικής Αεροπορίας που σταδιακά θα αναβαθμιστούν στις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέχρι και το 2028 αποκτούν νέες εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες και φυσικά επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής τους.

Ωστόσο αυτό που «καίει» περισσότερο είναι το εάν και κατά πόσο θα υπερισχύουν των τουρκικών αεροσκαφών. Η απάντηση συμπυκνώνεται στα όσα είχε δηλώσει ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πριν από έξι μήνες.

«Πολύ φιλολογία και παραφιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F-35 με το F-16 VIPER που θ’ αποκτήσει η Ελλάδα. Δεν με προβληματίζουν τα 20 τουρκικά F35 που θα τα έχει μετά από 10 χρόνια, αν θα τα έχει. Με απασχολεί ο κύριος όγκος της απειλής. Η διαφορά ανάμεσα στα F-16 VIPER της Ελλάδας και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω θα είναι γεωμετρική…», είχε τονίσει ο αρχηγός ΓΕΑ.

Τα λεγόμενα του Αρχηγού ΓΕΑ, που δεν χωρούν αμφισβήτησης επιβεβαιώνονται και από τα δεδομένα που δίνει στην προσφορά της η Lockheed Martin κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 αλλά και των F-35.

Το υπερσύγχρονο ραντάρ APG83 AESA εντοπίζει τα ίχνη έως και 20 αεροσκαφών σε γωνία 60 μοιρών από το ρύγχος του αεροσκάφους, ενώ έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει επίγειους κινούμενους και σταθερούς στόχους καθώς και εχθρικές θαλάσσιες μονάδες.

Η ακτίνα εντοπισμού 20 στόχων που διαθέτει το F16 Viper – Πηγή: Lockheed Martin
Εντοπισμός στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα από F16 Viper – Πηγή: Lockheed Martin

Επίσης διαθέτει περισσότερα συστήματα ώστε να ελαττώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η κόπωση το χειριστή και έγχρωμη οθόνη για τον εντοπισμό στόχων στο έδαφος και τη θάλασσα.

Τα εξελιγμένα συστήματα των F16 Viper δίνουν την απόλυτη δυνατότητα στον πιλότο να αναγνωρίζει γρήγορα φιλικά ή εχθρικά αεροσκάφη, να λαμβάνει στοιχεία ακόμα και για τον οπλισμό ή τα καύσιμά τους, ενώ πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες που έχει για επιπλέον επικοινωνία με το κέντρο διοίκησης ή για τη λήψη πληροφοριών από αεροσκάφη τύπου AWACS.

Απεικόνιση των δυνατοτήτων που έχει με το F16 Viper ο χειριστής ώστε να εντοπίζει εχθρικά ή φίλια αεροσκάφη – Πηγή: Lockheed Martin

Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπόλεμη κατάσταση το F16 Viper μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά από μια γκάμα 32 βλημάτων, που διαχωρίζονται σε αέρος – εδάφους, αέρος – αέρος, πολλαπλών χρήσεων και κατευθυνόμενα.

Τα βλήματα που μπορούν να φέρουν τα F16 Viper – Πηγή: Lockheed Martin

Ένα από τα σημαντικότερα ατού των F16 Viper είναι το αυτόματο σύστημα αποτροπής σύγκρουσης στο έδαφος. Όπως φαίνεται και στα γραφικά της Lockheed Martin το αεροσκάφος διαθέτει αυτόματο πιλότο, που αναλαμβάνει αυτόματα τον χειρισμό του αεροσκάφους σε περίπτωση που αυτό κατευθύνεται προς το έδαφος.

Γραφική απεικόνιση της λειτουργίας του συστήματος αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος Πηγή: Lockheed Martin

Στην περίπτωση αυτή το αυτόματο σύστημα ανεβάζει και πάλι το αεροσκάφος μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος όπου δίνεται η δυνατότητα και πάλι στον πιλότο να ανακτήσει τον χειρισμό του.

Πηγή: Lockheed Martin

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: