Η ομηρία των στρατιωτικών: Ο αν μη ίδης, μη λέγε. Ειδώς σιγά… (Οπότε, καλύτερα να μασάς…)




Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΝΤΑ*

Το ζήτημα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Δημητρίου Κούκλατζη και του Άγγελου Μητρετώδη, έχει ταράξει τον ελληνικό λαό. Πρόκειται για μια «λαβωματιά», με απώτερο σκοπό να κάμψει το ηθικό μας φρόνημα, να μας διαλύσει, να αισθανθούμε πως μέρα με τη μέρα η Ελλάδα βυθίζεται στον βούρκο του τουρκικού αναθεωρητισμού, όντας το κινούμενον αυτού.

Έχει περάσει ένας μήνας, σχεδόν, από τη μέρα που στήθηκε ενέδρα στα δύο παλικάρια και έπεσαν θύματα της τουρκικής αιχμαλωσίας. Η τουρκική Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί∙ η μέρα της αποφυλάκισης φαντάζει όλο και πιο μακρινή. Το δυστυχές συμβάν συζητήθηκε και στην ευρωτουρκική σύνοδο στη Βουλγαρία, με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα ανέφερε χαρακτηριστικά πως το θέμα δεν επαφίεται της διακριτικής του ευχέρειας, επομένως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να περιμένει.

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν ότι «η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και ο ίδιος μεγάλος πρόεδρος» (οπότε και θα μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών), ο κ. Ερντογάν ανταπάντησε πως «δεν είναι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης, πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της δικαιοσύνης».

Στο μεταξύ, ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δήλωσε πως ιδανική λύση προκειμένου να διευθετηθεί και να θεωρηθεί λήξαν το ζήτημα αυτό, είναι η παράκαμψη της ελληνικής και τουρκικής Δικαιοσύνης. Από αυτήν την άποψη προκύπτουν δύο τινά. Πρώτον, πολιτικό πρόσωπο θεωρεί πως η διάκριση των εξουσιών (όπως ρητώς ορίζεται στο Ελληνικό Σύνταγμα) εν προκειμένω δεν είναι αναγκαία και μπορεί να γίνει μια παρασπονδία. Η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή, δύναται να κινήσει τα νήματα και να αψηφήσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Κατά δεύτερον, σε συνέντευξή του στο «Σήμερα» είπε χαρακτηριστικά: «Αν είναι σωστή η σκέψη μας ότι είναι όμηροι, τότε ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο είχε σκοπό να μετεξελιχθεί σε ένα σοβαρό επεισόδιο με σκοπό την ομηρία και την ανταλλαγή. Τι σημαίνει όμηρος; Τον κρατώ για ανταλλαγή». Με αυτά τα λόγια φανερώνει με παρρησία πως τα ελληνόπουλα είναι προϊόν ανταλλαγής. Εσχάτη προσβολή και προς αυτά, αλλά και προς τις οικογένειές τους.

Εν ολίγοις, κατάργηση του κράτους δικαίου, αφενός, και ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που αιτήθηκαν ασύλου στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, προτείνει ως λύση ο κ. Κατσίκης, υπογραμμίζοντας πως αυτή η άποψη είναι καθαρά δική του και δεν εκφράζει το κόμμα του ή κάποιον κυβερνητικό εταίρο.

Ωστόσο, λόγω της σύγχυσης που προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές, φαίνεται πως ανασκεύασε την άποψή του, λέγοντας πως δεν υποστηρίζει πράγματι μια ανταλλαγή, αλλά έκανε λόγο για καθαρά «υποθετικό σενάριο», απαντώντας σε «υποθετικό ερώτημα». Να σημειωθεί πως ο Υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, αντέδρασε στις δηλώσεις του βουλευτή και κάλεσε τον κ. Κατσίκη να απολογηθεί στις οικογένειες των δύο Ελλήνων που βρίσκονται στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Πάρα ταύτα, τα τουρκικά λακωνικά μύρισαν την ελληνική δυσωδία και σαπίλα που διακατέχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και δίχως να χάσουν ευκαιρία, τα ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν τις ανωτέρω δηλώσεις. Δεν είχαν κι άδικο. Τώρα, δε, ίσως αναθεωρήσει και ο Τούρκος πρόεδρος – που τόσο πολύ θέλει τους πραξικοπηματίες του – παρακάμπτοντας τη Δικαιοσύνη εν ονόματι μιας δίκαιης(;) ανταλλαγής.

Αλλά αυτά είναι τα προϊόντα της σύγχυσης και ασυνεννοησίας που επικρατεί στον πολιτικό πυρήνα. Όλα αυτά, όμως, βγαίνουν προς τα έξω. Ανοίγουμε τα χαρτιά μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλύτερα να μασάς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: