Η Κύπρος γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης




Ως καθοριστική χρονιά για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας, χαρακτηρίζει το 2018 ο Υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι η Κύπρος προσβλέπει να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ΕΕ, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης εκτιμά ότι η πρόσφατη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο ίσως εξυπηρετούσε τις προεκλογικές σκοπιμότητες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πως είναι πιθανόν μετά τις εκλογές να οδηγηθούμε σε υποχώρηση της έντασης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά και υπογραμμίζει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με την ENI, όσο και με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, της ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία. «Η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή που διαχρονικά είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΕΕ και γενικότερα τους ισχυρούς του διεθνούς συστήματος. Αυτό προσφέρει ευκαιρίες και δημιουργεί προκλήσεις», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου στις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής.

Αναφορικά με την επερχόμενη Τριμερή Σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας σε τομείς που αγγίζουν πιο άμεσα την κοινωνία, και πως οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα ενέργειας, και ειδικότερα σε ζητήματα που αφορούν τις προοπτικές συνεργασίας σε σχέση με τον αγωγό EastMed. Παράλληλα, αναφέρει ότι οι τρεις χώρες επεξεργάζονται δύο ιδέες για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους. Η πρώτη αφορά τη θεματική διεύρυνση με τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών ενώ η δεύτερη σχετίζεται με το ενδεχόμενο θεσμικής διασύνδεσης των κρατών της περιοχής.

`Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να «αξιοποιήσει ότι αναδείχθηκε η ουσία του Κυπριακού, ότι συζητήθηκαν για πρώτη φορά το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, όπως και το πλαίσιο που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και η ενεργός συμμετοχή της ΕΕ. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού», επισημαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: