Οι Κύπριοι της Λάρισας τίμησαν την Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955: Ο πόλεμος για την Ένωση




«…εμείς θέλουμε την Ελλάδα και ας τρώγωμεν πέτρες. Θέλουμε μια Ελλάδα όπως την ήθελε ο Καποδίστριας ο Μέγας Οραματιστής και Ιδεολόγος: Ελεύθερη, Ουδέτερη, Ανεξάρτητη και Παγκόσμιο Κέντρο Σοφίας, Επιστημών και Γραμμάτων…»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε την Κυριακή 01 Απριλίου 2018 στη Λάρισα η 63η Επέτειος έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.). Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των απαγχονισθέντων αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α.. στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου (αναγέρθηκε από του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας).

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Κινήματος «Αλληλεγγύη» Κυρία Ελένη Θεοχάρους.

«Μεταλαμβάνομεν σήμερα» είπε η Κυρία θεοχάρους «από τα Άγια των Αγίων του Ελληνισμού. Μεταλαμβάνομεν άπαντες οι μύστες της προγονικής αρετής, οι κοινωνοί του αρχαίου αθανάτου μυστηρίου, οι εραστές των Θεών και των Ημιθέων της Λευτεριάς, ων και την πάνσεπτον οπτασίαν καθορούμεν, οι υψιπέτες των άμετρων θαλάσσιων βράχων όπου φωλιάζουν οι αετοί της αρετής, της Ελληνίδος αρετής, μιας Ελληνίδος και παμμεγίστης νήσου […]

Την ΠΡΩΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ του 1955 αποδείξαμε στον Σερ Ρόμπερτ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν ήταν ψεύδος και απάτη το Ενωτικό μας αίτημα. Πολεμήσαμε γι αυτό. Οι Έλληνες ορκίστηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης να πολεμήσουν και να λευτερωθούν: Ορκίστηκαν ότι “Θα παραμείνωμεν πιστοί έως θανάτου εις το εθνικόν μας αίτημα, την Ένωσιν μετά της Ελλάδος.. Άνευ υποχωρήσεων. Άνευ παραχωρήσεων. Άνευ συναλλαγών. Θα περιφρονήσωμεν την βίαν και την τυραννίαν. Με θάρρος θα υψώσωμεν το ηθικόν παράστημά μας υπεράνω των μικρών και εφημέρων κωλυμάτων, εν και μόνον επιδιώκοντες, εις εν και μόνον αποβλέποντες τέρμα, την Ένωσιν και μόνον την Ένωσιν.”

Η Εθνεγερσία του Ελληνισμού στην Κύπρο την 1η Απριλίου του 1955 για την Ένωση του νησιού με την Μητέρα Ελλάδα φωτίζει τον δρόμο μας και καταυγάζει τα βαθειά σκοτάδια της σημερινής τραγωδίας. Μας καθοδηγούν και μας εμπνέουν οι μοναχικές μάχες γενναίων Ελλήνων που χλεύασαν τον φόβο και νίκησαν τον θάνατο. Ο Υπουργός των αποικιών ομολόγησε ταπεινωμένος: Στρατηγικά η ΕΟΚΑ είναι αήττητη […]»

Στην συνέχεια η κα θεοχάρους, αφού πρώτα επισήμανε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων της Κύπρου στους εθνικούς αγώνας έκανε εκτενή αναφορά στο πνεύμα αυτοθυσίας όλων εκείνων που αγωνίσθηκαν κατά τον επικό εκείνο αγώνα που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους άλλους μεγάλους αγώνες του έθνους στην πορεία των αιώνων. Είπε συγκριμένα:

«Μπροστά μας ξετυλίγεται ο θείος και πάνσεπτος Έρως των Ελλήνων της Κύπρου για την Λευτεριά, για την Ένωση, για την Ελλάδα. Το Έπος που έγραψαν με τα εφηβικά τους δάκτυλα, τα νεαρά παλληκάρια και οι χωριατοπούλες του νησιού μας, ψαύουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα επάνω στις νότες μιας ηρωικής σονάτας, επάνω στην Ελληνική Αντρειοσύνη και μας ακουμπάει η Ελευθερώτρια Σπάθα». «Διαβάζω» είπε χαρακτηριστικά «ένα μακρύ κατάλογο γενναίων και ωραίων Ελλήνων που έλειπαν από τις τάξεις των σκολειών μιας καθημαγμένης πατρίδας, που έλειπαν από την Μεγάλη Σχολή του Αγώνα, διαβάζω ένα μακρύ κατάλογο φτωχών ξωμάχων και εργατών που έλειπαν από το μεροκάματο αλλά επύκνωναν τις τάξεις των Ιερών Λόχων, επύκνωναν τις τάξεις των αγωνιστών της εθνικής τιμής. Και συνέχισε:

Οι Κύπριοι της Λάρισας τίμησαν την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955. Φωτογραφία Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας
Οι Κύπριοι της Λάρισας τίμησαν την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955. Φωτογραφία Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας

«Διαβάζω ένα μακρύ κατάλογο εκείνων που μπήκαν στην μάχη για έναν Κυπριακό Αρκάδι και κράτησεν η μάχη τέσσερα ολόκληρα χρόνια, εκείνων που μπήκαν στη μάχη στα Λεύκτρα και στην Χαιρώνεια, στο Δραγατσάνι και στην Σάμο και κράτησεν η μάχη τέσσερα χρόνια, εκείνων που μπήκαν στην μάχη για το Κιούγκι και το Μεσολόγγι, και κράτησεν η μάχη τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Χρίστος Σαμάρας, Ηλίας Παπακυριακού, Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Μιχαήλ Παρίδη, Μάκης Γιωργάλλας, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ανδρέας Ζάκος, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Ανδρέας Παναγίδης, Στέλιος Μαυρομμάτης, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μάρκος Δράκος, Στυλιανός Λένα, Χαράλαμπος Μούσκος, Χρίστος Τσιάρτας, Μιχαήλ Κουκής, Σωτήρης Τσαγκάρης, Δημητράκης Χριστοδούλου, Δημήτρης Χαραλάμπους, Πετράκης Γιάλλουρος, Ανδρέα Βλάμης, Παναγιώτης Τουμάζος, και εκατοντάδες άλλοι, εν τη αγχόνη αναιρεθέντες και σε ολοκαυτώματα θυσιασθέντες ή αγρίως δολοφονηθέντες στα κολαστήρια των ευγενών της αυτοκρατορίας.

 

Μεγαλειώδης είναι τούτη η ώρα που τιμούμε την Επανάσταση των Ελλήνων της Κύπρου του 1955 για την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα, εδώ στην Περικλεέστατη πόλη της Λάρισας, μέσα στην θριαμβευτική άνοιξη του Θεσσαλικού κάμπου. Μέσα στον Πάνσεπτο Ναό του Αγίου Αθανασίου, μεγαλειώδης και άκρως συγκινητική είναι η σημερινή Ιεροτελεστία, καθώς μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, που έπεσαν στον αντιαποικιακό αγώνα, και νιώθουμε να φτερουγίζουν απάνωθε μας σαν χελιδόνια, που μπαινοβγαίνουν απ’ τους σπασμένους φεγγίτες, οι ψυχές των Θεσσαλών που έπεσαν στην Κύπρο και των Κυπρίων, που τα κόκκαλα τους είναι διεσπαρμένα σε όλη την Θεσσαλική Γη. Καθώς τιμούμε τους Έλληνες που πότισαν το χώμα με το αίμα τους για την Ελευθερία ολόκληρου του Λαού μας. Τιμούμε την 1η Απριλίου του 1955 όταν η Κύπρος έγραψε την Ιστορία της επάνω στις πέτρες που τις σηκώσαμε και στρώσαμε τα νέα αλώνια όπου πάλευεν ο Διγενής. Αυτές οι πέτρες, που τις στεφάνωσε η καινούργια άνοιξη, έχουν σκαλισμένο επάνω τους το συναξάρι του Αγώνα που μακάρι να το διαβάζουν οι νέες γενιές. Γιατί ο Ελληνισμός ζει ώρες αγωνίας, αναπνέει την πάνδημη θλίψη της έκπτωσης και της άγνοιας, στέκει περιδεής μπροστά στο αξεπέραστο τείχος της απελπισίας και το φρόνημα του βρίσκεται στο ναδίρ. Όσοι γνωρίζουν Ιστορία και Ελληνικά Γράμματα, αισθάνονται βαθύτατη καταισχύνη […]

Στην Κύπρο, ζούμε ξανά μια νέα τουρκοκρατία με την στρατιωτική κατοχή των τουρκικών δυνάμεων εισβολής να συνεχίζεται και να επεκτείνεται και στις θάλασσες μας, με την κατοχική χώρα να μεταφέρει στην Κύπρο πανίσχυρα πυροβόλα και άρματα μάχης και να απειλεί απροκάλυπτα τα άλλα νησιά μας και τις θάλασσες μας […]

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ, είναι πνευματικό γεγονός που αντέχει στον χώρο και στον χρόνο και λάμπει ως μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού και το Πνεύμα αυτού του Αγώνα δεν καταστέλλεται και δεν εξουσιάζεται.

Είναι το ακοίμητο προζύμι για κάθε εξόρμηση του Έθνους προς την Απελευθέρωση και ερμηνεύει την απάντηση που έδωσε Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας στον Ουίλλμοτ Όρτον, Υφυπουργό Πολέμου και Αποικιών της Αγγλικής Κυβέρνησης όταν τον ρώτησε «ποία χωροταξικά – όρια διεκδικεί η Ελλάς;» με την Ιερή φράση: «Τα όρια της Ελλάδας, ορίζονται από το 1821, υπό του αίματος του εκχυθέντος εις τας σφαγάς των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου και στις πολυάριθμες ναυμαχίες και μάχες, στις οποίες δοξάστηκε το γενναίο αυτό Έθνος […]»

Και κατέληξε: «Σήμερα που ζούμε στην εποχή των μεγάλων και πολλών συγκαταβάσεων, όπου μπροστά μας αρμενίζουν πλησίστιες όλες οι σημαίες ευκαιρίας και μας παρασέρνουν οι νεκατωμένοι αέρηδες της παρακμής. Είμαστε Έλληνες, που ζούμε έξω από τα όρια του Ελληνικού κράτους. Τα Φυλακισμένα Μνήματα στην Λευκωσίας συνιστούν λαμπρό μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, και εκεί κτυπά η καρδιά του Ελληνισμού. Η παρουσία τους επάνω στην γραμμή καταπαύσεως του πυρός, πυρακτώνει την σκλαβωμένη μας πατρίδα. Γι αυτό, εμείς θέλουμε την Ελλάδα και ας τρώγωμεν πέτρες. Θέλουμε μια Ελλάδα όπως την ήθελε ο Καποδίστριας ο Μέγας Οραματιστής και Ιδεολόγος: Ελεύθερη, Ουδέτερη, Ανεξάρτητη και Παγκόσμιο Κέντρο Σοφίας, Επιστημών και Γραμμάτων. Με απόλυτη Πολιτική Αυτονομία, και κράτος που θα κηρυχθεί ομοφώνως υφ’ όλων των Δυνάμεων ως χώρος αφιερωμένος αποκλειστικώς και μόνον εις τας Επιστήμας και την Διαφώτισιν του ανθρώπινου γένους. Μακράν πάσης ξένης αναμίξεως, και να κηρυχθεί δι’ όλη την ανθρωπότητα κράτος ιερόν, δημιουργούσα κατ’ αυτόν τον τρόπον μίαν σωτηρίαν ισορροπίαν δι’ ολόκληρον την ανθρωπότητα. Γι αυτό, εμείς οι Έλληνες Κύπριοι που είμαστε σήμερα ανάμεσα σας πιστεύουμε ακράδαντα πως,

Εάν φιλοτιμούμεθα, να την ξαναποκτήσωμε, με ίδρωτα και με αίμα, Τότε καλόν το καύχημα, Αρχαίας δόξης.»

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε τρισάγιο στο χώρο του μνημείου Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. και σύντομος χαιρετισμός του πρόεδρου του Συλλόγου Κυπρίων, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τεράστια αγάπη που έδειξαν εμπράκτως οι Ελλαδίτες αδελφοί στον αγώνα της Κύπρου σε αντίθεση με την επίσημη Αθήνα που δεν φάνηκε αντάξια των περιστάσεων.

Στεφάνια κατέθεσαν: Η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Ελένη Θεοχάρους, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Βουλευτής Μιχάλης Γεωργάλας, ο βουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ» Νίκος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκ μέρους του Δημάρχου ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Αδαμόπουλος, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, εκ μέρους του Κινήματος «Αλληλεγγύη» ο αντιπρόεδρος Πόλης Παλλίκαρος, εκ μέρους των Βετεράνων Πολεμιστών Κύπρου 1974 οι Κώστας Σαμαντζής και Κώστας Ρουμελιώτης, εκ μέρους της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Νομού Λάρισας ο αντιπρόεδρος Σβερώνης Χρήστος, εκ μέρους του Συλλόγου Εφέδρων αξιωματικών Λάρισας ο Γ.Γ. Νίκος Κουφοδήμος, εκ μέρους της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Λάρισας ο Πρόεδρος Ευρ. Νικολακούλης, ο πρόεδρος ταυ ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατικών Νομού Λάρισας η Πρόεδρος Δέσποινα Θεοδώρου και εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας ο Γ.Γ. Ανδρέας Νέστορας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη: Ο βουλευτής κ Χρήστος Κέλας, ο ταξίαρχος Κ. Κελάρης και εκ μέρους του ΑΤΑ, Ανώτατοι Αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς, Εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, οι αντιπερειφεριάρχες κ.κ. Αθανάσιος Πεδής και Μπέμπης Αποστόλης, η Ελένη Λιάγκουρα εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου και Συλ. Πελοπονησίων, ο Μανόλης Δαλαμάγκας αδελφός του Ήρωα του ΄74 Ηλία Δαλαμάγκα, ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Κατσαρός, Κατάμεστη η εκκλησία από ενορίτες του Αγίου Αθανασίου, μέλη και φίλους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας και άλλοι Λαρισαίους που δημιούργησαν το αδιαχώρητο.

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική της 1ης Στρατιάς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: