Η “κρυφή” συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μακρόν: Επόμενο βήμα το μέτωπο του Ιράν




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η συμφωνία του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, με το Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, όσο αφορά το μέτωπο του Ιράν, δεν αποτελεί κάτι το οποίο διαμορφώθηκε στις συζητήσεις λίγων ωρών στο Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.

Εδώ και μήνες, στο παρασκήνιο, διεξάγονται έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, για τη διαμόρφωση μιας συμπληρωματικής συμφωνίας, η οποία θα διορθώσει τα σοβαρά κενά της υπάρχουσας συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο επικεφαλής σχεδιασμού πολιτικής του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Μπράϊαν Χούκ, σε συνέντευξη του στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιοφωνικό Δίκτυο των ΗΠΑ (NPR). Ο Αμερικανός ανώτερος διπλωμάτης αναφερόμενος στο θέμα, στον απόηχο των προχθεσινών δηλώσεων των Προέδρων Τράμπ και Μακρόν, σημείωσε:

  • “Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εργαζόμαστε εντατικά με τους Βρετανούς, τους Γάλλους, και τους Γερμανούς, για να πετύχουμε μια συμπληρωματική συμφωνία την οποία έχει ζητήσει ο Πρόεδρος (Τράμπ), η οποία θα αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα της παρούσας συμφωνίας.”

Σαφής ένδειξη αυτής των διεργασιών της κυβέρνησης Τράμπ με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στο παρασκήνιο αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου της Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέϊ, που δείχνει ότι το Λονδίνο κινείται στο θέμα του Ιράν στη γραμμή των κ. Τράμπ και Μακρόν.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί στο θέμα του Ιράν και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα βρεθεί αύριο Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, για επίσκεψη εργασίας.

Παραφωνία, στο όλο σκηνικό αποτέλεσε η γραφική και ανεπαρκής, Ύπατη Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φρεντερίκα Μογκερίνι η οποία χθες στη δήλωσή της με αφορμή τις ανακοινώσεις των προέδρων Τράμπ και Μακρόν, φάνηκε να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τη Μόσχα, η οποία στη δήλωσή της δεν βλέπει περιθώρια για αλλαγές στην υπάρχουσα συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Χούκ, σύμφωνα με την οποία η παρούσα συμφωνία δεν αποτελεί επίσημη συμφωνία, διότι δεν υπάρχουν καν επίσημες υπογραφές και δεν έχει επικυρωθεί από τη Γερουσία, με αποτέλεσμα να αποτελεί απλά δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα και όχι επίσημα των ΗΠΑ.

Κανείς πλην του Προέδρου Μακρόν, δεν γνωρίζει τι πρόκειται να πράξει ο Αμερικανός Πρόεδρος στις 12 Μάϊου, οπότε και θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη συμφωνία ή θα ενεργοποιήσει και πάλι τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Με τη Γαλλία, είναι σαφές ότι υπάρχει συμφωνία για την συμπληρωματική συμφωνία η οποία θα σώσει την υπάρχουσα, και η οποία θα προβλέπει παράταση των δεσμεύσεων όσο αφορά τα πυρηνικά και μετά το 2025, φρένο στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και φρένο στην αποσταθεροποιητική στρατηγική της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη, οι διεργασίες με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις, γύρω από τη συμπληρωματική συμφωνία δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά έχουν προχωρήσει αρκετά και η συμφωνία είναι κοντά.

Θα είναι πολύ δύσκολο, παρά τους λεονταρισμούς, για το Ιράν και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο πίσω από μια συμπληρωματική συμφωνία, να μην την αποδεχθούν.

Όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος Τράμπ, αλλά και ο κ. Χούκ, σε μια τέτοια περίπτωση και εάν το Ιράν προσπαθήσει να αναβιώσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Τεχεράνη, πολύ περισσότερο από την πίεση που υφίσταται σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση και εκτός απρόοπτου, μετά την διαφαινόμενη επιτυχία στο μέτωπο της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, ο Πρόεδρος Τράμπ, είναι πιθανόν να έχει μια ακόμη διπλωματική επιτυχία στο πολύ πιο σοβαρότερο, κατά την άποψή μου, μέτωπο με το Ιράν.

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: