Οι Ισραηλινοί ξεσκεπάζουν τον Ερντογάν: Έκανε την Τουρκία στρατολογικό γραφείο της Χαμάς




Εταιρίες – «φαντάσματα», εκατομμύρια δολάρια και μυστικοί τραπεζικοί λογαριασμοί συνδέουν σύμφωνα με τους Ισραηλινούς την Τουρκία με τη Χαμάς. Το τουρκικό έδαφος, λέει η Σιν Μπετ, έχει μετατραπεί σε στρατολογικό γραφείο της Ισλαμιστικής Οργάνωσης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, γράφει η εφημερίδα Haaretz.

Η Χαμάς στρατολογεί επιχειρησιακά στελέχη στην Τουρκία, παίρνει χρήματα από το Κατάρ και αναπτύσσει όπλα με τη βοήθεια Παλαιστινίων μηχανικών στην Ινδονησία εκτιμά η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, η Χαμάς έχει δυσκολευτεί εξαιτίας των μέτρων που έχει λάβει ο Ισραηλινός στρατός κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα και αναζητά λύσεις εκτός της Λωρίδας. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους μηχανικούς και ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο για να αναπτύξει εξελιγμένους πυραύλους και στρατιωτικού τύπου drones.

Στην Τουρκία, την Ινδονησία, την Τυνησία, τον Λίβανο και άλλα κράτη η Χαμάς κερδίζει χρήματα και στρατολογεί μέλη, δημιουργεί δεσμούς και αυξάνει τις στρατιωτικές επιθετικές της δυνατότητες. Η εκτέλεση του Φαντ αλ Μπατάς στην Κουάλα Λουμπούρ το πρωί του Σαββάτου, αλλά κι άλλες δολοφονίες ανά τον κόσμο δείχνουν την προσπάθεια του Ισραήλ να διακόψει αυτές τις επιχειρήσεις της Χαμάς. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη της Μοσάντ

Η Χαμάς είναι δύσκολο να αντιδράσει στις άμυνες που έχει αναπτύξει ο IDF, που περιλαμβάνουν συστήματα αναχαίτισης, τεχνολογίες εντοπισμού τούνελ και σύντομα ένα σύστημα προστασίας στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Από οικονομικής άποψης η οργάνωση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Ωστόσο η Τουρκία σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχει γίνει το μεγαλύτερο «στρατολογικό γραφείο» της Χαμας, η οποία στη συνέχεια στέλνει τα μέλη της στο Ισραήλ ως επιχειρηματίες ή τουρίστες.
Πρόσφατα η Σιν Μπετ, αποκάλυψε ένα δίκτυο χρηματοδότησης της Χαμάς που είχαν οργανώσει Τούρκοι και Παλαιστίνιοι. Στην περίπτωση αυτή ένας Τούρκος καθηγητής απελάθηκε, ενώ ένας Ισραηλινός Άραβας αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπλοκή στις προσπάθειες της Χαμάς να μεταφέρει χρήματα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μέσω της Τουρκίας.

Ο Καμίλ Τεκελί, καθηγητής Νομικής, συνελήφθη από την Σιν Μπετ και την αστυνομία στα μέσα Ιανουαρίου και μετά την ανάκρισή του απελάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία. Μια εβδομάδα αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τον Ντεργκάμ Τζαμπαρίμ για μεταφορά χρημάτων με σκοπό τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών από την Τουρκία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ και οι δύο είχαν στρατολογηθεί από τον Ζαχάρ Τζαμπαρίν, επιχειρησιακό στέλεχος της Χαμάς, που απελάθηκε από τη Δυτική Όχθη μετά την αποφυλάκισή του κατά την ανταλλαγή με τον Ισραηλινό στρατιώτη Τζιλάντ Σαλίτ. Ο Τζαμπαρίν θεωρείται εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Το τμήμα αυτό της Χαμάς έχει επικεφαλής των Σαλέχ αλ Αρούρι και κατά κύριο λόγο έχει τη βάση του στο εξωτερικό αλλά στόχος του είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Η Σιν Μπετ κατηγόρησε την Τουρκία για ενίσχυση της στρατιωτικής ανάπτυξης της Χαμάς μέσω της εταιρείας SADAT, που ιδρύθηκε από σύμβουλο της κυβέρνησης στην Άγκυρα. Ο Τεκελί είπε στους ανακριτές πως η εταιρεία έστελνε όπλα και χρήματα στη Χαμάς.
Ο ίδιος είπε πως ο Τζιχάντ Γιαγκμούρ, επιχειρησιακό στέλεχος της Χαμάς που φυλακίστηκε για την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη, Ναχσόν Βαχσμάν, αλλά επίσης αποφυλακίστηκε με την υπόθεση Σαλίτ, λειτουργεί ως ο σύνδεσμος μεταξύ της Χαμάς και της Τουρκίας, που τον φιλοξενεί.

Επίσης ο αλ Αρούρι κινείται τα τελευταία χρόνια μεταξύ Λιβάνου, Τουρκίας και Κατάρ μετά από τις πιέσεις των ΗΠΑ να τον απελάσουν. Ωστόσο άλλα στελέχη της ηγεσίας παραμένουν ακόμα στην Τουρκία.

Ο Τεκελί είπε στους Ισραηλινούς πως βοηθούσε τα μέλη της Χαμάς που έρχονταν από την Τουρκία να αγοράσουν διαμερίσματα, γραφεια και αυτοκίνητα και να δημιουργήσουν εταιρείες στο όνομά του.

Η Σιν Μπετ ανακοίνωσε πως η έρευνά της ανακάλυψε μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη Χαμάς στην Τουρκία και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να «ξεπλύνει» το χρήμα που μαζευόταν από άλλες χώρες για τη Χαμάς, ενώ στη συνέχεια το έστελνε στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Με αυτό τον τρόπο η Χαμάς κατάφερνε να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της και να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ντιργκάμ Τζαμπαρίν που συνελήφθη για τις σχέσεις του με την εταιρεία αυτή εκτιμάται πως τον τελευταίο χρόνο ταξίδευε συχνά στην Τουρκία, όπου είχε στρατολογηθεί από τη Χαμάς.

Ο Τζαμπαρίν είχε καταφέρει να μεταφέρει περίπου 200.000 ευρώ σε στελέχη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη αφήνοντας τα χρήματα σε διάφορα προκαθορισμένα σημεία. Άλλα 91.000 ευρώ που είχε λάβει από την Τουρκία εντοπίστηκαν στον λογαριασμό του.
Υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ισράηλ είπε στην Haaretz πως η Τουρκία κάνει τα στραβά μάτια και υποβοηθά της ευρείας κλίμακας δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία.

Πηγή: Haaretz

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: