“Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκράτες” δήλωσε ο Τσαβούσογλου μετά τον “μπάτσο” του Πομπέο




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσουουσόγλου επέκρινε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, τα μέλη των οποίων πολεμούν στο πλευρό των Αμερικανών εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο κ. Τσαβούσογλου είπε:

“Σήμερα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και αυτό πρέπει να σταματήσει”.

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στις Βρυξέλλες, επέλεξε το φιλόξενο έδαφος της Ρωσίας για να επιτεθεί εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, άκουσε επίσημα ότι η Αμερική θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στην παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400, που δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε οριακό σημείο και όπως διεφάνη μετά τη συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε πίσω, σε σημείο που το κλίμα να είναι “πολεμικό”.

Η στήριξη των ΗΠΑ στις κυριαρχούμενες από Κούρδους Συριακές Δυνάμεις Άμυνας, οι οποίες αγωνίζονται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) αποτελεί σημαντική πηγή εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας από το 2014. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) , μιας ένοπλης ομάδας που αγωνίζεται στην Τουρκία για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, για περισσότερα από 30 χρόνια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: