Η Ινδία αφήνει Ρωσία και “ψωνίζει” αμερικανικά; Αίτημα ενημέρωσης για F-35 από Νέο Δελχί




Η ινδική αεροπορία ζήτησε επίσημα απόρρητη ενημέρωση για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin, από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η Ινδία δείχνει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον για την απόκτηση του προηγμένου μαχητικού και για αυτό θέλει να ενημερωθεί για τις δυνατότητές του. Στην απόρρητη ενημέρωση μπορεί περιλαμβάνει και επίσημο αίτημα απόκτησης προς το Πεντάγωνο. Η θετική απάντηση σε ένα τέτοιο αίτημα είναι το πρώτο βήμα προς την απόκτηση του μαχητικού.

Σύμφωνα με αναφορές η Ινδία θέλει να αγοράσει 126 F-35ACTOL. Τα συγκεκριμένα μαχητικά θα αντικαταστήσουν τα F-16 Fighting Falcon και ίσως και τα A/OA-10 Thunderbolt II. Το F-35A κηρύχθηκε βασικά επιχειρησιακά έτοιμο τον Αύγουστο του 2016.

Οι άλλες εκδόσεις του μαχητικού, το F-35B STOVL αναπτύσσεται για το Σώμα των Πεζοναυτών και το F-35C CATOBAR (carrier-based Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery) θα αντικαταστήσει τα F/A-18 Hornet/ Super Hornet, AV-8B Harrier των πεζοναυτών και τα F/A-18 του ναυτικού.

Μέχρι στιγμής μόνο τρία μαχητικά 5ης γενιάς έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία, το the F-22 Raptor, το F-35 και το κινεζικό Chengdu J-20. Η Κίνα αποτελεί περιφερειακό αντίπαλο της Ινδίας και η ένταξη του J-20 σε υπηρεσία ίσως αποτελεί λόγο του ινδικού ενδιαφέροντος για το F-35.

H Κίνα αναπτύσσει άλλο ένα μαχητικό 5ης γενιάς το J-31 Shenyang το οποίο ίσως εξαχθεί ίσως μάλιστα προσφερθεί στον βασικό αντίπαλο της Ινδίας το Πακιστάν.

Η Ρωσία αναπτύσσει επίσης ένα μαχητικό 5ης γενιάς, το Sukhoi PAK-FA (Sukhoi Su-57) και έχει προσφέρει συμμετοχή της Ινδίας στην ανάπτυξή του. Αν και οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει εντούτοις δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Η Ινδία αναπτύσσει το δικό της μαχητικό stealth το HAL Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA). Οι αρχικές μελέτες έχουν γίνει και αναμένεται έγκριση για την έναρξη της σχεδίασης και της ανάπτυξής του.

Η οικογένεια των Lockheed Martin F-35 Lightning II προσφέρει ένα αεροσκάφος που συνδυάζει ικανότητα stealth, με υψηλή ταχύτητα, άκρως προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες. Είναι σχεδιασμένο τόσο για αεροπορική μάχη όσο και για πλήγματα στο έδαφος.

Ήδη περισσότερα από 240 F-35 έχουν παραδοθεί σε όλο τον κόσμο και συνολικά έχουν γράψει 105.000 ώρες πτήσεις.

defpost

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: