Η Γερουσία “κόβει” τις διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αδικαιολόγητη απόλυση του Μιούλερ




Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ενέκρινε δικομματικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας για τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, κατά της περίπτωσης μιας αδικαιολόγητης απόλυσής του, από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμη κι όσοι ήταν αντίθετοι με την έγκριση του, προειδοποίησαν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι το ενδεχόμενο απόλυσης του Μάλερ, θα αποτελούσε μία πολιτική αυτοκτονία που ενδεχόμενα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, σχολιάζει το “Politico.”

Με το σύνολο των Δημοκρατικών γερουσιαστών στην επιτροπή, συντάχθηκαν και τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι διαμορφώνοντας μία πλειοψηφία 14-7 για την έγκριση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας του Μάλερ.

Η υιοθέτηση του νομικού αυτού μέτρου, αναθέτει πλέον σε δικαστήριο την ευθύνη της απόφασης για το αν μια ενδεχόμενη αποπομπή του Μάλερ θα στηρίζεται σε αξιόπιστα στοιχεία ή όχι. Παράλληλα, το δικαστήριο έχει αρμοδιότητα με την απόφαση του, να ακυρώσει ενδεχόμενη απόλυση του ειδικού ανακριτή και να τον επαναφέρει στα καθήκοντά του.

“Επειδή οι έρευνες με την εμπλοκή ειδικού εισαγγελέα πραγματοποιούνται όταν υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων με την εκτελεστική εξουσία, για το λόγο αυτό, οι έρευνες αυτές έχουν μεγάλο εθνικό ενδιαφέρον,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Γκράσλεϊ πρόεδρος της επιτροπής, αντιδρώντας στις κινήσεις της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία για την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου.

“Η διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών, συνδέονται άμεσα με το δημόσιο συμφέρον. Παρά το γεγονός ότι οι συνταγματικές μου ανησυχίες παραμένουν, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας.”

Από την άλλη μεριά, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν φέρει το νομοσχέδιο αυτό, για συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν τελικά πως ο πρόεδρος Τραμπ θα απολύσει τον Μάλερ, ενώ ο πιο παλιός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, ο Όριν Χατς, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την αντισυνταγματική δομή του, προειδοποίησε τον Τραμπ. “Η απόλυση του Μάλερ μπορεί να προκαλέσει μία πολιτική θύελλα και να καθυστερήσει την υλοποίηση της ατζέντας που έχει η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της άσκηση των προεδρικών εξουσιών,” προειδοποίησε ο χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν, αμέσως μετά από μια τηλεφωνική συνέντευξη του προέδρου Τραμπ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στην οποία και χαρακτήρισε την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ ως ένα “κυνήγι μαγισσών” όπως συνήθως την χαρακτηρίζει. Ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε: “Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και διεξάγουν ένα κυνήγι μαγισσών κατά του προέδρου των ΗΠΑ, που συνεχίζεται. Έχω υιοθετήσει την θέση και ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνω και είναι πιθανό ν’ αλλάξει, ότι δεν θα εμπλακώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης.”

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Λι από την Γιούτα, που έχει εργαστεί προηγούμενα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ενώ απέτυχε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για μία δική του μη δεσμευτική απόφαση προστασίας του Μάλερ, άσκησε κριτική στους συναδέλφους του για την ψήφιση του νομοσχεδίου από την επιτροπή. Ο ίδιος, υποστήριξε πως στο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε για την προστασία του Μάλερ, υπάρχει παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Έτσι, το νομοσχέδιο αυτό, “έρχεται σε ουσιαστική σύγκρουση με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.”

“Γιατί το κάνουμε αυτό;” Αναρωτήθηκε ρητορικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από την Νότια Καρολίνα, που έχει συμμετοχή σε ειδική νομοθεσία προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων. “Επειδή κανένας σε αυτήν την χώρα δεν είναι υπεράνω του νόμου. Δεν λέμε ότι δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον. Αλλά λέμε ότι κάποιος θα σε ελέγξει γι’ αυτό.”

Αμέσως μετά, ο Γκράχαμ περιέγραψε μία δύσκολη κατάσταση, απευθυνόμενος στην ουσία στον Λευκό Οίκο και με ουσιαστική αναφορά στο ενδεχόμενο μίας απόφασης του προέδρου Τραμπ για απόλυση του Μάλερ, τονίζοντας: “Ο πρόεδρος δεν μπορεί ν’ απολύσει προσωπικά τον κύριο Μάλερ.”

“Πρόκειται για μία διασφάλιση ότι κανένας άντρας ή γυναίκα στο σύστημά μας, δεν βρίσκεται πάνω από το νόμο,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Κουνς, που συμμετείχε στην κατάρτιση του νομοσχεδίου μαζί με τον Γκράχαμ και τους Τομ Τίλις Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή από την Βόρεια Καρολίνα και Κόρι Μπούκερ Δημοκρατικό Γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσι.

Ο Γκράσλεϊ την τελευταία στιγμή πρόσθεσε προϋποθέσεις ελέγχου και παρακολούθησης της διαδικασίας έρευνας στο νομοσχέδιο. Έτσι, το Κογκρέσο για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και σε αυτές, που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, θα λαμβάνει μία αναφορά κατά την έναρξη, αλλά και την λήξη των ερευνών, άσχετα με το αν η έρευνα οδηγεί στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δήλωσαν πως ελπίζουν ότι ο Λευκός Οίκος έλαβε ένα σημαντικό μήνυμα, πως η οποιαδήποτε κίνηση απόλυσης του Μάλερ θα μπορούσε να προκαλέσει μία ουσιαστική πολιτική αναταραχή στο Κογκρέσο. “Με δεδομένη την τελευταία δήλωση του προέδρου Τραμπ για ενδεχόμενη παρέμβαση του στην έρευνα που διεξάγεται, είναι πλέον αναγκαίο για τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μακόνελ, να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο αυτό για ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών στην έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016, μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Ο ίδιος, διορίστηκε στην υπόθεση τον περασμένο Μάιο, μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Τον διορισμό του χειρίστηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν που επιβλέπει την πορεία της έρευνας μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Ο ίδιος, αυτοεξαιρέθηκε μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους το 2016.

Ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο προσπάθειας παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή στενούς συνεργάτες του.

Η πρώτη δίκη του πρώην πρόεδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ αναμένεται ν’ αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η έρευνα του Μάλερ συνεχίζεται καθώς εντείνεται η πολιτική πόλωση μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

27/04/2018 09:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: