Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις σχετικά με το διπλό φονικό στο Στρόβολο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των καθημερινών εφημερίδων σήμερα, ενώ οι εβδομαδιαίες εστιάζουν κατά κύριο λόγο στο Κυπριακό.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Τα πέντε παιδικά λάθη του υπόπτου για το φονικό του ζεύγους στο Στρόβολο» γράφει ότι απίστευτα λάθη φέρεται να έκανε ο 33χρονος ύποπτος στην υπόθεση της δολοφονίας του ζεύγους στο Στρόβολο, σε σημείο που άφησε εντός της κατοικίας των θυμάτων δύο παπούτσια του καθώς και δύο επιθετικά όργανα με το γενετικό του υλικό. Αλλού γράφει ότι συνολικά 150 χιλιάδες μάσκες χορηγήθηκαν στα σχολεία για προστασία των μαθητών από τη σκόνη στην ατμόσφαιρα. Σε άλλο θέμα η «Α» προβάλει την έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία εκφράζεται ανησυχία για κακομεταχείριση κρατουμένων στην Κύπρο και ότι η Λευκωσία απαντάει ότι επιδεικνύεται «μηδενική ανοχή».

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πολλές οι αντιφάσεις και τα ερωτηματικά» γράφει ότι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο δικαστήριο η Αστυνομία ζητώντας την προσωποκράτηση του 33χρονου υπόπτου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείσουν για την εξιχνίαση της υπόθεσης, παρά τη βεβαιότητα που εξέφρασε ο ιατροδικαστής της οικογένειας των θυμάτων Μάριος Ματσάκης. Αλλού γράφει ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς το Κυπριακό ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης με τον Άντρο Κυπριανού, ότι αυτός ζήτησε ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για επανέναρξη συνομιλιών και δεν έμεινε ικανοποιημένος από όσα άκουσε από τον Πρόεδρο. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι ο δήμαρχος Αγίου Δομετίου απάντησε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ότι μπορεί ο ιππόδρομος να προκαλεί αρνητικές συνέπειες στη ζωή των δημοτών και να υποβαθμίζει περιουσίες αλλά είναι το μόνο σημαντικό του έσοδο και θέλουν να μείνει μέχρι να αρθεί η τουρκική κατοχή.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δεν άνοιξε το στόμα του» γράφει ότι οι ανακριτές ψάχνουν ακόμα τον ρόλο του 33χρονου υπόπτου στο διπλό φονικό ότι ο ίδιος αν και εξέφρασε την πρόθεση να μιλήσει με ονόματα και λεπτομέρειες δεν το έπραξε ούτε χθες μετά τη διαδικασία κράτησής του προφασιζόμενος ότι ήθελε να κοιμηθεί. Αλλού γράφει ότι σε κίνδυνο βρέθηκε αριθμός κατοικιών ενώ παράλληλα κάηκαν 400 τετραγωνικά μέτρα βλάστησης μετά από φωτιά στο άλσος Παττιχείου, στη Λάρνακα, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις προκλήθηκε από κακόβουλη πράξη. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι σε ένα μήνα φυλάκισης, στέρηση άδειας οδήγησης για δύο μήνες και τέσσερις βαθμούς ποινής καταδικάστηκε χθες στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, για σοβαρά τροχαία παραπτώματα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Αποκαλύψεις και ανατροπές στο διπλό φόνο» γράφει ότι άγνωστες πτυχές του διπλού φονικού του ζεύγους στον Στρόβολο αποκαλύφθηκαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε την 8ήμερη κράτηση του 33χρονο υπόπτου καθώς και ότι η Αστυνομία λέει ότι οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση χθες περίπου σαράντα Ε/κ και Τ/κ οργανώσεων στην οδό Λήδρας οι οποίοι με ανθρώπινη αλυσίδα και αναμμένα κεριά διαδήλωσαν κατά της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος διαπίστωσε σε επίσκεψή της στο Μακάρειο νοσοκομείο σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο ύποπτος του διπλού φόνου είχε σχέδιο» γράφει ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ενώπιον του Δικαστηρίου η Αστυνομία ο 33χρονος ύποπτος ο οποίος συνελήφθη στην Αγία Νάπα είπε ότι γνωρίζει τα όσα διαμείφθηκαν στο σπίτι του ζεύγους που δολοφονήθηκε ως ένα σημείο καθώς και ποιος εμπλέκεται και το κίνητρο. Αλλού γράφει ότι διεθνείς επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει 44 γενετικές παραλλαγές οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και ότι όλοι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μερικές από αυτές. Αλλού, και κάτω από σχετική φωτογραφία, η “CM” γράφει ότι οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρου συνδράμουν τους Ροχίνγκια σε προσφυγικό καταυλισμό, στο Μπαγκλαντές.

Ο εβδομαδιαίος «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Αντεπίθεση της κυβέρνησης» και γράφει ότι η προσπάθεια σύνδεσης των όποιων εξελίξεων στο Κυπριακό με τις συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας που επιχειρείται από τον ΟΗΕ και άλλους κύκλους, έθεσε σε συναγερμός την κυπριακή κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ της εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Γκιουλντέν Κουτσιούκ η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αναμένεται να γίνουν νέες εκσκαφές σε στρατιωτικές ζώνες εντός του 2019. Αλλού, προβάλλει το βιβλίο του αγωνιστή Ρένου Λυσιώτη «Προσωπική Μαρτυρία» παραπέμποντας σε φωτογραφικό πανόραμα στις εσωτερικές της σελίδες.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κυριαρχεί παντού τρόμος και ανασφάλεια» και γράφει, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ζούμε το απόλυτο χάος με διαρρήξεις, κλοπές, δολοφονίες και ναρκωτικά και ότι οι αρχές «στρουθοκαμηλίζουν και σφυρίζουν αδιάφορα». Αλλού γράφει ότι νέα έρευνα της Eurostat διαπιστώνει φτώχεια και υλικές στερήσεις για 100.000 κατοίκους της Κύπρου. Σε άλλο θέμα προβάλλει αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τον ματωμένο Μάη του 1958.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «το Ποντίκι» με τίτλο «Τουρκικά παιγνίδια στο Κυπριακό» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει κινητικότητα αλλά παρασκηνιακά η τουρκική πλευρά κινείται επιδιώκοντας ακόμα και να δημιουργήσει κάποια τετελεσμένα. Αλλού, γράφει για τις εκλογές για εκλογή αντιπροέδρων στο ΔΗΣΥ ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστηρίζει Στέλλα Κυριακίδου και ο Αναστασιάδης Ευθύμιο Δίπλαρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναμνηστικό γραμματόσημο με την μορφή του μεγάλου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα θα κυκλοφορήσει σήμερα .

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/04/2018 08:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: