Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το χθεσινοβραδινό δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν τη σημερινή απεργία των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ και στα ολοήμερα, τις χρεώσεις για την αποκομιδή σκυβάλων, την πρόταση για χορηγία σε νεαρά ζευγάρια που κτίζουν την πρώτη κατοικία τους, την απόφαση για πρόσληψη 40 νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια και την αύξηση του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χαραμάδα Προόδου» γράφει ότι ήταν θετικό το χθεσινό δείπνο μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, που τα είπαν για τρεις ώρες, και ότι τα βρίσκουν στην επανάληψη των συνομιλιών, διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ και άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας την 1η Ιουλίου και Απλικίου στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ επαναδιατυπώθηκαν οι γνωστές διαφωνίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» και πραγματοποιείται η σημερινή απεργία των εκπαιδευτικών, με τα ολοήμερα και τα ΚΙΕ να παραμένουν κλειστά. Αλλού γράφει ότι την πρόσληψη 40 νοσηλευτών στα ΤΑΕΠ για περίοδο έξι μηνών αποφάσισε το Υπουργικό.

Με τίτλο «Δίωρο τετ α τετ χωρίς διέξοδο», ο «Πολίτης» γράφει ότι το άτυπο δείπνο δεν απέδωσε τελικά οτιδήποτε συγκεκριμένο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να καταθέτουν όλες τις διαφωνίες τους σε ένα δίωρο τετ α τετ που τα Ηνωμένα Εθνη χαρακτήρισαν «ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή δεν ευνοεί κατάργηση των ανώτατων ορίων χρέωσης της αποκομιδής σκυβάλων, όπως ζητούν κυβέρνηση και δήμοι. Αλλού γράφει ότι σε αντίθεση με τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, οι Βρυξέλλες είχαν παροτρύνει την Κύπρο να μην προχωρήσει στη δημιουργία τρίτου εργοστασίου σκουπιδιών στη Λευκωσία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σωσίβιο μέσω απεσταλμένου», γράφει ότι οι δύο ηγέτες, εμφανώς πλέον, δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν πάρα πέρα τη διαδικασία στο Κυπριακό και ότι ρίχνουν την μπάλα στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για να διασωθούν οι συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ετοίμασε πρόταση βάσει της οποίας θα επιστρέφεται στα νεαρά ζευγάρια που κτίζουν την πρώτη τους κατοικία, υπό τη μορφή χορηγίας, το 14% του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στην αξία της γης, με σκοπό να επιβαρύνονται μόνο 5% ΦΠΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Συριακό και γράφει για διαδήλωση στο Ιράκ όπου το πλήθος φώναζε “σταματήστε την καταστροφή, τα ίδια κάνατε και στη χώρα μας”.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Χωρίς συμφωνία κλωτσούν την μπάλα στον ΟΗΕ» γράφει ότι χωρίς συμφωνία στην επανέναρξη των συνομιλιών έληξε γύρω στις 10.30 το δείπνο των δύο ηγετών και παραθέτει τη δήλωση του Προέδρου ότι διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο ΓΓ του ΟΗΕ να αποστείλει προσωπικό απεσταλμένο για να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης του διαλόγου. Σε άλλο θέμα γράφει πως απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί στα ΚΙΕ και στα ολοήμερα σχολεία. Αλλού γράφει για «μπαλώματα» για τις λίστες αναμονής και πως δεν θα καλύψουν τις ανάγκες στα νοσηλευτήρια οι 40 νοσηλευτές.

Υπό τον τίτλο «Μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων λένε τα Ηνωμένα Εθνη», η εφημερίδα Cyprus Mail γράφει στο κύριο θέμα της ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν μια ειλικρινή και ανοικτή ανταλλαγή απόψεων, όπως δήλωσαν τα ΗΕ μετά το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί και προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου ότι δεν συζητείται αναβολή του ενεργειακού προγράμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Κύπρο καταγράφεται τεράστια αύξηση 19,1% στον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου από το 2000 μέχρι το 2016. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος απαντά στην κινδυνολογία βρετανικών μέσων ενημέρωσης μετά τα χτυπήματα στη Συρία.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
17/04/2018 07:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: