Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις γύρω από ενδεχόμενη στρατιωτική δράση από πλευράς ΗΠΑ στη Συρία και την αντίδραση της Ρωσίας, το δείπνο της 16ης Απριλίου μεταξύ των δύο ηγετών και οι εξελίξεις μετά από την σύσκεψη στο Προεδρικό χθες για τη σύμβαση στον σκυβαλότοπο στον Κοτσιάτη, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πάνε στο δείπνο για να διαφωνήσουν» γράφει για χάσμα απόψεων Αναστασιάδη – Ακιντζί, λίγες ημέρες πριν από το δείπνο και ότι ο Πρόεδρος θέλει συνέχιση των διαπραγματεύσεων εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και δεν αποδέχεται ξεχωριστή συζήτηση για το φυσικό αέριο ενώ ο Τ/κ ηγέτης θέλει νέα διαδικασία και ενδιάμεση λύση στους υδρογονάνθρακες. Αλλού, γράφει ότι ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, λόγω της Συρίας, προσθέτοντας ότι ο Τράμπ έστειλε το μήνυμα ότι έρχονται πύραυλοι ενώ η Ρωσία απαντά ότι θα τους καταρρίπτει. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ολοταχώς για καταστατικές αλλαγές που ενισχύουν τη θέση του στο κόμμα προχωρεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ότι στο άλλο ΔΗΚΟ περιμένουν την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για το όνομα.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ουάσινγκτον – Μόσχα φοβίζουν τον πλανήτη» και γράφει ότι με αγωνία η υφήλιος παρακολουθεί τις εξελίξεις με επίκεντρο τη Συρία η οποία έγινε αφορμή να έρθουν στα όρια της θερμής σύγκρουσης οι ΗΠΑ και η Ρωσία με εκατέρωθεν απειλές, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει αμέτοχη και ασφαλής. Αλλού, γράφει ότι ενώπιον των ευθυνών τους έθεσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων αλλά και τον Γενικό Ελεγκτή για την απόφασή τους να μπλοκάρουν για τέταρτη φορά πριν μια εβδομάδα τη συμφωνία με το διαχειριστή του εργοστασίου σκουπιδιών στην Κόσιη. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι σύντομα εξαγγέλλει νέο κύκλο διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς για περιορισμούς στη μεμονωμένη κατοικία ο ΥΠΕΣ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μπροστά σε πρόστιμο – μαμούθ» γράφει στο κύριο του θέμα ότι το πρόστιμο – μαμούθ, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι €30.000 ημερησίως από το 2013 που καταδικάστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μη κλείσιμο των χωματερών σε Βατί και Κοτσιάτη, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό αναδεικνύοντας θέμα για άμεση επίλυση του προβλήματος που προέκυψε. Αλλού, γράφει ότι «μέσα σε αυτοκίνητο που τους δάνεισε ένας φίλος διαμένει 50χρονος πρόσφυγας από το Ιράκ με τα τρία του παιδιά προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει σπίτι να ενοικιάσει. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι επί κυπριακού εδάφους αναμένεται να μεταφερθεί το ενδιαφέρον για την πώληση της Συνεργατικής.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ορμητήριο οι Βάσεις για επιχειρήσεις» γράφει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων δημιουργούν τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί η θρυαλλίδα για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή, από την οποία μόνοι χαμένοι θα βγουν οι λαοί της γειτονιάς μας. Σε άλλο θέμα γραφεί ότι οι πολιτικές ξηλώματος του κοινωνικού κράτους είχαν ως αποτέλεσμα τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ατόμων με οπτική αναπηρία και προβάλει δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΤ Χρ. Νικολαΐδη ότι τα δικαιώματα των τυφλών παραβιάζονται σε όλους τους τομείς. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στις δηλώσεις χθες του Χάρη Γεωργιάδη ότι το σενάριο του διαχωρισμού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ανοίγει την προοπτική σύστασης φορέα μη εξυπηρετούμενων δανείων .

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τραμπ: ‘Θα έρθουν πύραυλοι’» για την ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης στη Συρία μετά από κατ’ ισχυρισμό επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προσεκτικός ήταν χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου αναφορικά με το ρόλο των Βάσεων σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε χτυπήματα που μπορεί να σχεδιάζονται. Αλλού η “CM” γράφει ότι η Κύπρος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό της ρυθμικής γυμναστικής στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες την Τετάρτη.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία
12/04/2018 07:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: