Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αύξηση των τιμών των φθαρτών, οι προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, που εκτιμάται ότι φέρουν πιο κοντά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, η παραχώρηση φαρμάκων υποκατάστασης σε χρήστες οπιοειδών χωρίς επαλήθευση στοιχείων, οι εξελίξεις στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, αλλά και η κόντρα μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πήραν φωτιά τα φθαρτά!» γράφει ότι μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι τιμές των φθαρτών με το που μπήκε η Μεγάλη Εβδομάδα, κάνοντας το πασχαλινό τραπέζι πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι. Σε άλλη είδηση γράφει ότι άγριες κόντρες σημειώνονται μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ισραήλ, με τον Τούρκο Πρόεδρο να βάλλει κατά πάντων, αλλά να παίρνει σκληρές απαντήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για τον Συνεργατισμό ότι θέμα ωρών είναι οι κινήσεις για αναχαίτιση των εκροών, ενώ την ίδια ώρα τίθενται προϋποθέσεις για το σπάσιμο των γραμματίων.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «20 ευρώ η συνταγή ώσπου να λείψουν», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο απότομος τερματισμός του προγράμματος υποκατάστασης με Oxycontrin για χρήστες οπιοειδών Κλινικής στις 19/1/2018 είχε ως αποτέλεσμα την άνθηση του παράνομου εμπορίου του φαρμάκου. Αλλού κάνει λόγο για απαίσιες συμπεριφορές γιατρών εκτός Γρηγορείου Κλινικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, πέρα από το οικονομικό, που αντιμετωπίζουν και καταγγέλλουν άτομα που ζουν με τον ιό HIV. Ο «Π» γράφει επίσης ότι οι 350 έκτακτοι δασοπυροσβέστες κάνουν σχεδόν τα πάντα, εκτός από αυτά που έχουν σχέση με τις πυρκαγιές.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Άξονας κατά των απειλών» και γράφει ότι οι άνευ προηγουμένου προκλητικές τοποθετήσεις και απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου φέρνουν τις τέσσερις χώρες της περιοχής σε πιο στενή συνεργασία. Αλλού γράφει ότι με 22 παιδιά μεταξύ 4 και 7 ετών ξεκίνησε στην Αθαλάσσα το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχολείο στο δάσος, που εξελίσσεται μέσα στη φύση. Γράφει, επίσης, αλλού ότι λανθασμένη επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα 35χρονος να καταστεί σεξουαλικά ανίκανος και ιδιωτικό νοσοκομείο και γιατρός καταδικάστηκαν με απόφαση δικαστηρίου σε αποζημιώσεις 70 χιλ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ερίζουν για κομμάτια του Συνεργατισμού», κάνει λόγο για έντονο παρασκήνιο για να δοθεί ο Συνεργατισμός σε κομμάτια αντί στο σύνολό του και σημειώνει ότι ενδιαφέρον υπάρχει για το καλό κομμάτι, δηλαδή τις καταθέσεις, τα κρατικά χρεόγραφα και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Αλλού γράφει ότι η Χοιροκοιτία, ένας από τους εννέα αρχαιότερους χώρους ανά το παγκόσμιο, εντάχθηκε στον τουριστικό χάρτη της Λάρνακας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κύπριος πολίτης καταβάλλει για αγορά υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το υψηλότερο δαπανών στην ΕΕ και προσθέτει ότι το ΓεΣΥ θεωρείται τεράστιας σημασίας για τους Κύπριους πολίτες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Νέος πονοκέφαλος στο μέτωπο του ΓεΣΥ» και γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου επέκρινε τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ότι κάλεσε τα μέλη του να μη συμμετέχουν σε έρευνα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με τη δικαιολογία ότι αυτό θα προκαλούσε ζημιά στις διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό για τις αμοιβές τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Αλλού αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του Παγκύπριου Οικολογικού και Αγροτικού Οργανισμού ότι οι μέλισσες εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό λόγω της αύξησης των εντομοκτόνων. Αλλού αναφέρεται στην αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία
03/04/2018 07:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: