Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο `Ακκουγιου και οι κίνδυνοι για την Κύπρο, οι πληροφορίες γύρω από τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, οι επαφές αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για το θέμα των αγνοουμένων, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τον Συνεργατισμό, η επίσκεψη του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Κύπρο, η συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής στον Κοτσιάτη, και οι προετοιμασίες για το Πάσχα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εσείς φταίτε!» πως ο CEO της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν επιρρίπτει ευθύνες στα κόμματα για τη μη επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλού αναφέρει πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να είναι έτοιμος για συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Επίσης αναφέρεται στην επίσκεψη στην Κύπρο του Τόνι Μπλερ, του οποίου η νύμφη είναι κυπριακής καταγωγής.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Νέα κωλοτούμπα για τον Κοτσιάτη» γράφει στο κύριο του θέμα εστίες φωτιάς στη χωματερή απειλούν τη δημόσια υγεία και πως παζαρεύουν για 2-3 εκ. ευρώ ενώ εκπνέει η προθεσμία προστίμων ύψους 50 εκ. ευρώ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για τον Σόλωνα Αποστολίδη, ο οποίος συνεχίζει να αγνοείται και πως 22χρονος Τούρκος με τον οποίο θεάθηκε στα κατεχόμενα, και στο διαμέρισμα του οποίου βρέθηκε ματωμένο πουκάμισο, φαίνεται να γνωρίζει για την τύχη του. Αλλού γράφει για το «ράβε – ξήλωνε» στην περιοχή του εργοταξίου της πλατείας Ελευθερίας.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Τρόμος πάνω από την Κύπρο» γράφει πως Τουρκία και Ρωσία κτίζουν πυρηνικό εργοστάσιο στις νότιες τουρκικές ακτές στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει πως έχουν περάσει 34 χρόνια και δεν δόθηκε απάντηση για τη διόρθωση ενός λάθους στο Κτηματολόγιο. Επίσης αναφέρεται στις προετοιμασίες στα νοικοκυριά ενόψει του Πάσχα και στην ετοιμασία των πασχαλινών εδεσμάτων όπως οι φλαούνες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Παρασκηνιακά μαγειρέματα για τον Συνεργατισμό» αναφέρεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εκπροσώπων συγκεκριμένων εμπορικών τραπεζών για το πώς θα μοιραστούν το «καλό» κομμάτι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του μόνιμου εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για τους αγνοούμενους κ. Αγκιλάρ πως πρέπει να δοθεί πρόσβαση στα τουρκικά αρχεία για τους αγνοούμενους. Επίσης σημειώνει πως το Υπουργικό αποφάσισε διάλογο με τους 5 χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επίπληξη της Κύπρου για εργασιακή εκμετάλλευση» και αναφέρει πως σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση η εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί την κύρια μορφή εμπορίας προσώπων. Αλλού αναφέρει πως ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο επιδιώκει να κατευνάσει τους φόβους για πυρηνικούς και αμυντικούς δεσμούς με την Τουρκία. Επίσης φιλοξενεί πρωτοσέλιδα φωτογραφία από την είσοδο της κυπριακής ομάδας στο στάδιο Carrara στην Αυστραλία κατά την τελετή έναρξης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία
05/04/2018 08:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: