Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας σε συγκεκριμένους στόχους στη Συρία, είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ασχολούνται επίσης με το Κυπριακό και το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί της Δευτέρας, τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και το ΓεΣΥ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Χειρουργική ‘επέμβαση’» αναφέρεται στην επίθεση εναντίον συγκεκριμένων στόχων στη Συρία χθες τα ξημερώματα από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία και γράφει ότι προκάλεσε ανάμικτα αισθήματα και αντιδράσεις, προσθέτοντας ότι ευτυχώς η «βροχή» πυραύλων δεν άφησε πίσω της θύματα, αλλά ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της αντίδρασης τόσο του καθεστώτος Άσαντ, όσο και των «φίλιων δυνάμεων» Ρωσίας και Ιράν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα πραγματοποιηθεί το αυριανό δείπνο των ηγετών δεν είναι η καλύτερη, όμως κανείς δεν επιθυμεί να συμβάλει στο να καταλήξει σε φιάσκο. Αλλού η «Α» γράφει για το ύστατο χαίρε στο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Εφικτή η λύση σε τρεις μήνες» και αναφέρεται στην εκτίμηση του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη από τη μια ότι μόνο με στρατηγική συμφωνία θα υπάρξει ώθηση για ολοκλήρωση των συνομιλιών και του Οζντίλ Ναμί από την άλλη ότι οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν από το σημείο που είχαν μείνει αλλά με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Σε άλλο θέμα γράφει για την επίθεση χθες ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία και αναφέρει ότι επλήγησαν οι τρεις περιοχές που είχαν τεθεί ως κυρίαρχοι στόχοι. Αλλού ο «Π» γράφει ότι ξεκινούν αύριο οι παρουσιάσεις με σκανάρισμα από τους υποψήφιους επενδυτές για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και ότι πέραν της Ελληνικής φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από Eurobank και Alpha Bank.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Επίθεση εκ του ασφαλούς» αναφέρεται επίσης στην επίθεση χθες στη Συρία. Κάνει λόγο για «χειρουργική επέμβαση» κατά του Άσαντ με 100 πυραύλους, ότι βολικά ήταν εκτός εμβέλειας Ρώσοι και Ιρανοί, καθώς και ότι ο Άσαντ απάντησε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα. Αλλού γράφει για το δείπνο αύριο μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί ότι διεθνείς παράγοντες οι οποίοι διαδραμάτιζαν ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως δεν μπορούν αυτή την περίοδο να ασχοληθούν με το ζήτημα. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται στο τελικό κείμενο της έκθεσης προόδου που θα δώσει στη δημοσιότητα η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα για την Τουρκία και γράφει ότι η χώρα αθωώνεται για την μέχρι τώρα στάση της στο Κυπριακό, περιλαμβανομένου και του Κραν Μοντάνα, αλλά καταδικάζεται για τη συμπεριφορά της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αιματοκυλούν και τη Συρία…» γράφει ότι όλοι οι φίλοι της ειρήνης διαδηλώνουν τη Δευτέρα 16 Απριλίου στις 1800 έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και ότι το ΑΚΕΛ ζητά εξηγήσεις από την Κυβέρνηση και καταδικάζει την επίθεση κατά της Συρίας. Αλλού γράφει ότι τεράστια καταστροφή απειλεί την Κύπρο σε περίπτωση ατυχήματος από τον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου και κάνει λόγο για απειλή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους. Σε άλλο θέμα η «Χ» γραφεί ότι στο Παραλίμνι πραγματοποιείται σήμερα η πορεία «Περπατώ – διεκδικώ με τους τυφλούς» και ότι η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών διεκδικεί ό,τι το κράτος στερεί από τα άτομα με μειωμένη όραση.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα «‘Αποστολή εξετελέσθη’ λένε οι ΗΠΑ» και γράφει για την επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας τα ξημερώματα χθες στη Συρία σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι απίθανο να αλλάξει την πορεία που έχει πάρει ο πόλεμος στη χώρα. Αλλού γράφει ότι η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη λίγο μετά το μεσημέρι το Σάββατο για τις αεροπορικές επιδρομές σε συριακούς στόχους, αρκετές ώρες αφότου είχε χρησιμοποιηθεί η βάση στο Ακρωτήρι για την επίθεση. Σε άλλο θέμα η ‘CM’ γράφει ότι τα ενοίκια στη Λεμεσό έχουν αυξηθεί κατά 25% σε περίοδο κάτω από δύο χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Προς αναμέτρηση Δύσης – Ανατολής στη Συρία» και γράφει ότι η επίθεση με χημικά στην Ντούμα ήταν απλώς η αφορμή που οδηγεί στην κορύφωση της κρίσης και ότι αυτή θα εκδηλωθεί με γενικότερη ανάφλεξη επί του εδάφους είτε θα περιοριστεί σε χειρουργικά πυραυλικά χτυπήματα από τον δυτικό συνασπισμό αλλά και ανοικτή επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι τη διαβεβαίωση ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον τουρισμό της Κύπρου δίνουν πολιτικοί και τουριστικοί παράγοντες και επισημαίνουν ότι δεν υπήρξαν ακυρώσεις κρατήσεων και όλα εξελίσσονται ομαλά. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι μετά και τις προεδρικές, Πρόεδρος ΔΗΣΥ και Πρόεδρος ΔΗΚΟ στρέφονται στις εσωκομματικές διεργασίες.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» φέρει τίτλο στο κύριο της θέμα «Στα χέρια Πούτιν η βόμβα Τραμπ»και αναφέρεται επίσης στην επίθεση και γράφει ότι η Κύπρος δεν κινδύνευσε, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ενημερώνουν αύριο τα Υπουργικά τους Συμβούλια και τα Κοινοβούλια τους και ότι καθοριστική αναμένεται να είναι η στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος μεταξύ άλλων διαμηνύει ότι και να μην τα βρουν Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος το ΓεΣΥ θα προχωρήσει κανονικά. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι ορόσημο θεωρείται η γεώτρηση της Exxon-Mobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από τους εμπλεκόμενους στην ενεργειακή αρχιτεκτονικά της Ανατολικής Μεσογείου.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
15/04/2018 10:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: