Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο αντίκτυπος της υπόθεσης της Έλενας Φραντζή στην κοινωνία, την πολιτεία και την Εκκλησία, οι διεργασίες για φυσικό αέριο και Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στη Νομική Υπηρεσία, η έκδοση καταζητούμενου Κύπριου χάκερ στις ΗΠΑ, ο αριθμός Τ/κ με διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επέτειος της 1η Απριλίου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σαν την Έλενα εκατοντάδες άλλες Έλενες!» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η σεξουαλική κακοποίηση της Έλενας Φραντζή και ο θάνατός της προκάλεσε αναστάτωση στο παγκύπριο. Προσθέτει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας που αφορούν καταχωρημένες ποινικές υποθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευσης παιδιών, οι περισσότερες υποθέσεις εντοπίστηκαν πέρυσι και ανήλθαν συνολικά σε 96. Σε άλλο θέμα γράφει για εγκώμια και επισημάνσεις του ΔΝΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επίσης λέει ότι μετά το γεύμα Αναστασιάδη-Ακιντζί θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «’Παρενοχλήσεις’ στη Νομική Υπηρεσία» και γράφει ότι νεαρή νομικός κατήγγειλε τον υιό της Ε. Λοϊζίδου για σεξουαλική παρενόχληση στην Αστυνομία, ενώ ο καταγγελλόμενος κατήγγειλε τη νομικό, επίσης για σεξουαλική παρενόχληση με «θύμα» τον ίδιο. Αναφέρεται επίσης στον θάνατο της Έλενας Φραντζή, κάνοντας λόγο για χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Επίσης γράφει ότι φτηνά τη γλύτωσε η Λάρνακα με το περιστατικό πυρκαγιάς σε άδειο βυτιοφόρο.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Δεν συνδέει αέριο με λύση» γράφει στο κύριο θέμα του ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους όταν του έθεσαν στην σύνοδο της Βάρνας το θέμα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ: «Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες». Σε άλλο θέμα γράφει ότι 80.664 Τ/κ έχουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης παραθέτει συνεντεύξεις του Ισραηλινού Πρέσβη, που κάνει λόγο για μεγάλη ευκαιρία αναφορικά με το φυσικό αέριο, αλλά και του Βρετανού Πρέσβη που λέει ότι το ζήτημα της ενέργειας πρέπει να τύχει χειρισμού για να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία λύσης.

«Άλλοθι στην Τουρκία η ατολμία μας» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Χαραυγή» και λέει ότι μόνο αν κατανοήσει τους κινδύνους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε διέξοδο από τα αδιέξοδα, όπως διαμήνυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Επίσης αναφέρεται στις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης για τους Μισιαούλη και Καβάζογλου, λέγοντας ότι με τη θυσία τους κράτησαν αναμμένη τη φλόγα της αδελφοσύνης και της φιλίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για εισβολή σχεδόν σε όλες τις παραλίες Παραλιμνίου και ισοπεδωτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα «’Σκλάβοι’ των ΗΠΑ σε υπόθεση έκδοσης εφήβου» και γράφει ότι ο ζήλος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα τίθεται άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα με την οποία φαίνεται να εργάζεται για την έκδοση 19χρονου Κύπριου χάκερ στις ΗΠΑ, που καταζητείται από το FBI. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος επιλέγηκε από τις Βρυξέλλες για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα βαθμολογεί τους πολίτες στη βάση της συμπεριφοράς τους, μέσω της χρήσης των κοινωνικών δικτύων, της συλλογής δεδομένων και νέων τεχνολογιών. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο χθεσινό θανατηφόρο δυστύχημα στη Λεμεσό με θύμα έναν 44χρονο Ελλαδίτη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Ο Μακρόν ηγείται συμμαχίας στην περιοχή» και γράφει ότι ρόλο πρωταγωνιστή στη διεθνή σκακιέρα και στις εξελίξεις στην περιοχή αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ηγούμενος δυτικής συμμαχίας πέντε χωρών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για ευθύνες της πολιτείας για τον θάνατο της Έλενας Φραντζή. Επίσης γράφει ότι εκκενώνεται άμεσα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, καθώς περιβαλλοντική έρευνα έδειξε ότι το κτήριο είναι βεβαρυμμένο από καρκινογόνο μόλυβδο και αμίαντο.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» φέρει τίτλο «Ανοίγει ομπρέλα στον Συνεργατισμό το Κράτος» και γράφει ότι αναμένονται να είναι σημαντικές οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό εντός των επόμενων 24 ωρών. Επίσης, γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας, το 77% των Κυπρίων πολιτών πιστεύει ότι μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την υπόθεση Φραντζή, η Εκκλησία έχει απωλέσει κύρος. Η εφημερίδα έχει επίσης αφιέρωμα στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και την έκφραση του παλλαϊκού αιτήματος για Ένωση.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
01/04/2018 11:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: