Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το αποψινό άτυπο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και οι προσδοκίες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για “κρατική αναλγησία” για θύματα εμπορίας και προβάλλουν τις αντιδράσεις διεθνώς στην πυραυλική επίθεση χωρών της Δύσης κατά της Συρίας.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλειδί το χρονοδιάγραμμα», γράφει ότι παρά το βαρύ κλίμα, το αποψινό δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί θα δώσει θετική απάντηση στον ΓΓ του ΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών και προσθέτει ότι κλειδί για την περαιτέρω εξέλιξη θα αποδειχθεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην παιδική πορνογραφία και σημειώνει πως έρευνα της εφημερίδας καταδεικνύει πως μέσα σε τέσσερα χρόνια η κυπριακή Αστυνομία εντόπισε 599 υποθέσεις του αποτρόπαιου εγκλήματος. Αλλού γράφει ότι η επόμενη μέρα της επίθεσης των Δυτικών κατά της Συρίας ανέδειξε και το μέγεθος των ζημιών που άφησε πίσω της η «βροχή πυραύλων».

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Κρατική αναλγησία για θύματα εμπορίας», αποκαλύπτει στο κύριο του θέμα επιστολή του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας Σ. Παπαθεοδώρου η οποία αναφέρει πως αντί τα θύματα εμπορίας να τοποθετούνται σε ένα προστατευτικό περιβάλλον για στήριξη, επανένταξη και προετοιμασία για την ποινική διαδικασία, βρίσκονται αντιμέτωπα με κοινωνικά προβλήματα και τον κίνδυνο νέας θυματοποίησής τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης θα δειπνήσουν στις 7 με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ “στην πρώτη ουσιαστικά συνάντησή τους μετά το επώδυνο ναυάγιο του Κραν Μοντανά”. Αλλού αναφέρεται σε εκδήλωση που διοργάνωσαν περιβαλλοντιστές στους δρόμους της Λευκωσίας και διαμαρτυρήθηκαν για τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο βωμό του γρήγορου κέρδους.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Δείπνο με μίνιμουμ ελπίδες» και γράφει ότι ο δείκτης των προσδοκιών από το αποψινό δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί παραμένει στο χαμηλά, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής επανένταξης των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Σε άλλο θέμα αναφέρετεαι σε αποκαλύψεις επί ερειπίων που άφησαν πίσω τους οι τελευταίοι βομβαρδισμοί στη Συρία, με την αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να λέει ότι η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία μόλις επιτευχθούν οι στόχοι της. Αλλού γράφει ότι στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων εβδομάδων βρίσκονται οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, εν μέσω των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Συνεργατισμό.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κατακραυγή για την αιματοχυσία στη Συρία» ότι φιλειρηνιστές από όλο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους καταδικάζοντας με βδελυγμία την εγκληματική επιδρομή στη Συρία και αξιώνουν την παγκόσμια ειρήνη και προσθέτει ότι μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία έξω από την αμερικανική Πρεσβεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αν και άτυπη, η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, αν και διερευνητικού χαρακτήρα για τις εκατέρωθεν προθέσεις σε ό,τι αφορά στην επανέναρξη του διαλόγου, εντούτοις θεωρείται σημαντική εξέλιξη για την πάρα πέρα πορεία, καθώς είναι η πρώτη μετά από 10 μήνες στασιμότητας. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται από την Παρασκευή επιστολή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, με την οποία καταγγέλλεται η έλλειψη πολιτικής βούλησης σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: