Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το τι συνέβη στον άτυχο σμηναγό: Το “μαύρο κουτί” θα δώσει τις απαντήσεις




Το «μαύρο» κουτί του μοιραίου Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας θα δώσει με ακρίβεια τα στοιχεία για τα τελευταία δευτερόλεπτα της τραγικής πτήσης που παρέσυρε στον θάνατο τον ηρωϊκό χειριστή, Γιώργο Μπαλταδώρο.

Ήδη δύτες βρίσκονται στο σημείο όπου εντοπίστηκαν ορισμένα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και πραγματοποιούν έρευνες για να εντοπίσουν τη συσκευή καταγραφής. Ωστόσο έμπειροι πιλότοι θεωρούν τη μοιραία εκείνη στιγμή ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος, που ήταν ιδιαίτερα έμπειρος με σχεδόν 1.000 ώρες πτήσεις, έζησε τον εφιάλτη όλων των πιλότων, δηλαδή το “vertigo”.

«Μπορεί να πηγαίνει οριζόντια, τα όργανα να δείχνουν την πορεία του, αλλά ο ίδιος να προσπαθεί να διορθώσει αυτό που δείχνουν τα όργανα, δηλαδή το σωστό», τονίσε το πρωί στον Σκάι ο αντιπτέραρχος κ. Αγγελίδης.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απώλεια του σημείου αναφοράς στο χώρο και την αντικατάσταση της πραγματικότητας με μια παραίσθηση στο που βρίσκεται και που πηγαίνει. Προκύπτει όταν τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε δεν συνάδουν με τα ερεθίσματα που παράγονται μέσα στο αυτί.

Η απογείωση και οι αερομαχίες πάνω από το ανατολικό Αιγαίο

Το αεροδρόμιο της Σκύρου ήταν κλειστό το πρωί χθες λόγω χαμηλής ορατότητας, ωστόσο μόλις οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την απογείωση δόθηκε σήμα για αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών, που είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας στην περιοχή της Λέσβου.

Το Μιράζ του Γ. Μπαλταδώρου ήταν το «νούμερο 1» του ζεύγους που βρισκόταν σε ετοιμότητα στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, και απογειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί, ώστε να αναχαιτίσει δύο τουρκικά F-16 που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ) στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.
Οταν το ζεύγος των ελληνικών Μιράζ έφθασε στην περιοχή, όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα τουρκικά F-16 βρίσκονταν ήδη στην πορεία επιστροφής προς την Τουρκία και ο Μπαλταδώρος έδωσε σήμα BVR (Beyond Visual Range, κάτι που μεταφράζεται σε απόσταση άνω των 20 μιλίων).

Τα δύο τουρκικά έμειναν εντός του ΕΕΧ μεταξύ 11.15 και 11.24, ενώ η αντίστοιχη είσοδος που είχαν κάνει ακόμη δύο F-4 της γείτονος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο διήρκεσε επίσης λίγα λεπτά (11.24-11.35), γεγονός που σημαίνει ότι πλέον τα ελληνικά Μιράζ είχαν την άδεια να επιστρέψουν στη Σκύρο, αφού πέταξαν μέχρι περίπου τη Ρόδο.

Η μοιραία επιστροφή

Κατά την επιστροφή των δύο Mirage 2000 επικρατούσε και πάλι πυκνή νέφωση και οι δύο χειριστές άρχισαν την διαδικασία καθόδου προς την 135 Σμηναρχία Μάχης από τα 9.000 πόδια. Σε ύψος 3.000 ποδών και ενώ πετούσαν σε κλειστό σχηματισμό, εισήλθαν σε σύννεφο, όπου εκεί πιθανότατα ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος – το αεροσκάφος του οποίου προηγείτο – έχασε τον προσανατολισμό του με αποτέλεσμα να πέσει στο Αιγαίο μαζί με το Mirage 2000, χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό, λόγω της παραίσθησης και της μεγάλης ταχύτητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο δεύτερος χειριστής που ήταν επίσης έμπειρος, αντιλήφθηκε σε ύψος 1.000 ποδών (ελάχιστο για τις ταχύτητες των αεροσκαφών) τι είχε συμβεί στον συνάδελφό του και τράβηξε τον μοχλό ανύψωσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και πέρα από τις όποιες εκτιμήσεις η αρμόδια επιτροπή διερεύνησης που συγκρότησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εντοπίσει τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: