Η Ε.Ε. αναγκάζει τη Facebook και άλλες εταιρείες να προστατεύουν τα προσωπικά μας δεδομένα




Της Κατερίνα Μετιτανίδου*

Τις τελευταίες μέρες λαμβάνουμε μηνύματα από μεγάλες εταιρείες όπως η Facebook, η Yahoo, η Airbnb και πολλές άλλες σχετικά με τους νέους Όρους Χρήσης για την ορθή διαχείριση και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

Τα μηνύματα αυτά μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής και διαχείρισης τα δεδομένων μας και το πώς μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο των πληροφοριών που παρέχουμε μέσω αυτών των εφαρμογών στο Ίντερνετ. Για παράδειγμα, το Facebook έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες του να επιλέξουν αν επιθυμούν την διακοπή εμφάνισης διαφημίσεων, οι οποίες είναι σχετικές με τα ενδιαφέροντα τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί στις αρχές Απριλίου 2016 η ΕΕ προέβη σε μεταρρύθμιση του πλαισίου της προστασίας των δεδομένων, εισάγοντας ένα νέο γενικό κανονισμό για την προστασία αυτών (ΓΚΠΔ), ο οποίος θα ενισχύει την προστασία των φυσικών προσώπων αναφορικά με τα προσωπικά τους δεδομένα και θα έχει άμεση ισχύ στην έννομη τάξη των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ανάγοντας τα σε θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ.

Ο ΓΚΠΔ  θα εφαρμοστεί άμεσα τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου 2018 και θα έχει ως σκοπό την βελτιστοποίηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, μέσω της  ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, του ελέγχου επί των προσωπικών τους δεδομένων, την προστασία τους σε περίπτωση παραβιάσεων των σχετικών κανόνων και την επιβολή ανάλογων προστίμων τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20 εκατομμύρια ευρώ ή το 4% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών αν πρόκειται για εταιρείες.

Επιπλέον, δημιουργούνται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις καθώς το νέο σύνολο κανόνων θα ισχύει για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. ακόμα και αν η έδρα τους βρίσκεται εκτός της ΕΕ.

Προσφάτως μάλιστα, ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg συμμετείχε σε ακρόαση επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με το προαναφερθέν ζήτημα, έπειτα από το σκάνδαλο του Cambridge Analytica (εταιρεία δεδομένων που είχε σχέση με την πολιτική εκστρατεία του Trump και απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες 87 εκατομμυρίων Αμερικάνων πολιτών) και της εφαρμογής του ΓΚΠΔ της ΕΕ.

Η ακρόαση διήρκεσε δύο ημέρες και ο Zuckerberg απαντούσε σε ερωτήσεις για 10 ώρες συνολικά, σχετικά με την ευθύνη της εταιρείας του προς τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Οι Αντιπρόσωποι τον πίεσαν να υποσχεθεί ότι ο ΓΚΠΔ θα έχει ευρύτερη ισχύ, δηλαδή θα εφαρμοστεί και για τους Αμερικανούς πολίτες. Τελικά, αμφισβητήθηκε αυτή η πρόθεσή του καθώς και πολλές από τις απαντήσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις ΗΠΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας κλήθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία να δώσει εξηγήσεις και πολύωρη κατάθεση σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, όπου πολλοί Βουλευτές και Υπουργοί είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές σκανδάλων, κάτι τέτοιο είναι δυστυχώς ασύλληπτο.

Σύνδεσμος: ΕΔΩ

*Διεθνολόγος – ΔΕΛΤΑ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: