Οι αστυνομικοί δεν είναι σεκιούριτι ή ορντινάτσες κανενός, ξεκαθαρίζει ο Νίκος Τόσκας




Στο θέμα της φύλαξης προσώπων από αστυνομικούς και τη μείωση του αριθμού τους αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Ο κύριος Τόσκας είπε πως μέχρι το 2016 δεν είχε γίνει η παραμικρή μείωση του αριθμού των αστυνομικών αλλά αντιθέτως όποιος ζητούσε φύλαξη την απολάμβανε «λες και οι αστυνομικοί ήταν ιδιοκτησία τους».

Τόνισε δε πως οι 800 αστυνομικοί που θα αποδεσμευτούν θα διατεθούν στα αστυνομικά τμήματα «και θα βγουν στο πεζοδρόμιο». Απαντώντας για το εάν δέχεται πιέσεις ώστε να μην αφαιρεθεί η φρουρά από κάποιους είπε: Στο τηλέφωνο μου υπάρχουν πάρα πολλές κλήσεις από ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν αστυνομικούς είτε να παίζουν το ρόλο σεκιούριτι είτε για να τους έχουν ως ορντινάτσα. Ο αστυνομικός δεν είναι ούτε ορντινάτσα ούτε σεκιούριτι. Ο αστυνομικός είναι για να φυλάει τον πολίτη, ιδιαίτερα τον απλό πολίτη, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να προστατευτεί με κάποιους τρόπους και κάποιους επώνυμους, δεν έχω αντίρρηση, οι οποίοι πράγματι κινδυνεύουν όχι όμως αυτούς που είτε θέλουν να δείχνουν το “κοινωνικό status” και ότι βρίσκονται στην εξουσία ούτε κάποιους οι οποίοι έχουν φαντασιακές αντιλήψεις περί ασφάλειας».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αύξηση της εγκληματικότητας λόγω και της διάλυσης της ομάδας ΔΙΑΣ, ο Νίκος Τόσκας είπε πως αυτές οι ομάδες δρούσαν ανεξέλεγκτα παίζοντας ακόμα και τον ρόλο του «αντιδιαδηλωτή» και πρόσθεσε:
«Οι ίδιοι οι Διοικητές, οι πρώτοι Διοικητές της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, όχι ΔΙ.ΑΣ. , έχουν περιγράψει το ρόλο τον οποίο έπαιζαν αυτές οι ομάδες, έχουν κάνει κριτική στον τρόπο δράσης αυτών των ομάδων. Και ξέρετε κάτι; Εγώ δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, σε καμιά δύναμη του κρατικού μηχανισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας εννοώ, για την οποία είμαι υπεύθυνος πολιτικά, να παίζει ρόλο χωρίς καν έλεγχο. Αυτές οι ομάδες ενεργούσαν χωρίς έλεγχο, ουσιαστικά χωρίς Διοικητές σε κάθε τμήμα, σε κάθε διμοιρία, ήταν ένα μεγάλο σύνολο, ένα τσούρμο θα έλεγα που ενεργούσε αυθόρμητα».

Αναφερόμενος στο θέμα του Ρουβίκωνα ο Νίκος Τόσκας είπε: «Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Ρουβίκωνας έχει παραβεί το νόμο και έχουν συλληφθεί άτομα του Ρουβίκωνα και έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε ακτιβιστικές πράξεις και έριξε προκηρύξεις, οπότε εκεί, μπορεί να μην είναι αρεστές πράξεις πολιτικά σε εμάς αλλά είναι μέσα στα πλαίσια τα επιτρεπόμενα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εμείς έχουμε σκοπό και το κάνουμε, καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να μην υπερβαίνει οποιαδήποτε ομάδα τα όρια του νόμου και από εκεί και πέρα έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη βέβαια».

Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στο άγαλμα του Τρούμαν είπε ότι εξετάζεται το θέμα να διενεργηθεί ΕΔΕ και πως η αστυνομία επενέβη ως όφειλε. Τόνισε ωστόσο πως ίσως η αντίδραση των διμοιριών ήταν περισσότερο βίαιη από όσο έπρεπε. «Εμείς προσπαθούμε και η κατεύθυνση η οποία έχει δοθεί στη Ελληνική Αστυνομία είναι να τηρούνται οι ισορροπίες, να μην ξεπερνούν τα όρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα όρια», είπε χαρακτηριστικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: