Οι αντιδράσεις των κυπριακών πολιτικών κομμάτων για το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί




Τα πολιτικά κόμματα με δηλώσεις ηγετικών στελεχών και ανακοινώσεις σχολίασαν το χθεσινό δείπνο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι δόθηκε για ακόμα μια φορά η ευκαιρία στον Ν. Αναστασιάδη «να διατυπώσει ξεκάθαρα την πλήρη ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μιλώντας, μετά από συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι η επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα γίνει στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, λαμβανομένων υπόψη των παραμέτρων του πλαισίου του γγ του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες.

Ουδείς, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, ανέμενε ότι χθες το βράδυ θα λαμβανόταν απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο, σημείωσε, «ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι ήταν θετικό το γεγονός ότι συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες ύστερα από μήνες».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ορίσει δικό του σύμβουλο τιπροσεχείς εβδομάδες για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αναλάβουν «την ιστορική τους ευθύνη και να σπρώξουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου».

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε σε γραπτή δήλωση ότι το ΑΚΕΛ δεν ανέμενε ότι το δείπνο θα οδηγούσε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είναι φανερό, αναφέρεται στη δήλωση, ότι, «εάν οι δύο ηγέτες δεν εναρμονιστούν με τη γραμμή που χάραξε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Σε μια τέτοια περίπτωση, προστίθεται, το αδιέξοδο θα συνεχιστεί με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους.

Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου, Άθου Αντωνιάδη, ζητά από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ενημέρωση επί της ουσίας των διαμειφθέντων, διαφορετικά, προστίθεται, η όποια αξιολόγηση, με βάση μόνο τις δημόσιες δηλώσεις θα είναι εκ των πραγμάτων ελλιπής.

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς μόνο με διαπραγματεύσεις θα επιλυθεί το Κυπριακό.

Ωστόσο, το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι «διαφωνεί με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, όπως προκύπτει από την έκθεση του γγ του ΟΗΕ, του Σεπτεμβρίου του 2017».

Απόφαση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, θεωρεί η ΕΔΕΚ την αποδοχή της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας.

Ειδικά για το οδόφραγμα Δερύνειας, η εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου, δήλωσε ότι η διάνοιξή του «θα υποβοηθήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των Ελληνοκυπρίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών και θα διευκολύνει τη μετακίνηση τουριστών από τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με τις ανάλογες επιπτώσεις στον τουρισμό.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα είτε να ικανοποιήσει τις ακραίες τουρκικές απαιτήσεις, είτε να οδηγηθεί η κατάσταση σε νέο αδιέξοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα νέα διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να διασφαλίζει τη συμμετοχή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Οικολόγοι θεωρούν ότι το μόνο αποτέλεσμα που είχε το χθεσινό δείπνο ήταν «η επισημοποίηση των παράλογων και παράνομων αιτιάσεων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους».

17/04/2018 14:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Α. Βικέτος
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: