Για ψευδορκία ενδέχεται να κατηγορηθεί ο πρώην υποδιευθυντής του FBI, Άντριου ΜακΚέιμπ




Ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παρέπεμψε τα στοιχεία που αναφέρονται στον πρώην υποδιευθυντή του FBI Άντριου Μακέιμπ στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης με ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών, μεταδίδει το CNN.

Οι κατηγορίες αυτές, ενδέχεται να σχετίζονται με την διάπραξη ψευδορκίας σε εσωτερικές έρευνες, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημερωθεί αρμοδίως.

Παρά το γεγονός ότι το σχετικό παραπεμπτικό απεστάλη στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος που έγινε η αποστολή του.

Σύμφωνα με αναφορά του γενικού επιθεωρητή που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μακέιμπ εντοπίστηκε “ανειλικρινής” σε τέσσερις περιπτώσεις εσωτερικής έρευνας με αντικείμενο ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “The Wall Street Journal” σχετικά με την έρευνα στο Ίδρυμα Κλίντον, όπως φαίνεται από αντίγραφο της αναφοράς που έχει στα χέρια του το CNN.

Επιπρόσθετα ο επιθεωρητής, αποφάνθηκε ότι ο Μακέιμπ δεν είχε εξουσιοδότηση ν’ αποκαλύψει την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του FBI για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αποκάλυψη στην εφημερίδα έγινε “με τέτοιο τρόπο, ώστε να προωθηθούν τα προσωπικά του συμφέροντα, χωρίς να έχει ενημερωθεί η διεύθυνση της υπηρεσίας,” σύμφωνα με την αναφορά του γενικού επιθεωρητή.

Παρά το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση μη απόρρητων πληροφοριών σε γενικές γραμμές δεν αποτελεί έγκλημα και η έρευνα του γενικού επιθεωρητή δεν ήταν αυτού του νομικού χαρακτήρα, η ψευδορκία ενώπιον ομοσπονδιακών πρακτόρων θεωρείται έγκλημα.

Η παραπεμπτική αποστολή στοιχείων δεν είναι ασυνήθιστη, ενώ στην περίπτωση του Μακέιμπ είναι σημαντική εξέλιξη με δεδομένη την σημαντική θέση που είχε στην ιεραρχία του FBI.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Μπρόμβιτς, δικηγόρος του Μακέιμπ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει απαγγελία κατηγοριών. Ενημερωθήκαμε για το παραπεμπτικό μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες. Πιστεύουμε ότι η έκδοσή του είναι αβάσιμη, ενώ γνωρίζουμε ότι νομική βαρύτητά του είναι χαμηλή,” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του.

“Έχουμε ήδη συναντηθεί με στελέχη του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης δεν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης, εκτός κι αν υπάρξει απαράδεκτη πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το γραφεία του γενικού επιθεωρητή και του υπουργού Δικαιοσύνης δεν σχολίασαν τις εξελίξεις. Επί τη βάσει των στοιχείων της έρευνας και της αναφοράς του γενικού επιθεωρητή, ο Μακέιμπ απολύθηκε από το FBI ελάχιστο χρόνο πριν από την συνταξιοδότησή του.

20/04/2018 12:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: