Για 21η ημέρα συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στην Κρυοπηγή Πρέβεζας: Μεγάλες οι ζημιές




Σε εξέλιξη βρίσκεται, για 21η ημέρα, το γεωλογικό φαινόμενο στην Κρυοπηγή της Πρέβεζας, με τις κατολισθήσεις να καταστρέφουν ελαιώνες, τους κατοίκους να ανησυχούν για τα σπίτια τους και τους ειδικούς να κάνουν τους αυτοψίες, προκειμένου να καταρτίσουν μελέτη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπιες.

Από τις 27 Μαρτίου, όπως λένε οι κάτοικοι, έβλεπαν καθημερινά, καθώς πήγαιναν στα χωράφια τους, να υποχωρεί σε ένα σημείο το οδόστρωμα της επαρχιακής οδού που συνδέει το χωριό με το Καναλάκι, ενώ άρχισαν να μετακινούνται και να κατολισθαίνουν οι ελαιώνες τους. Η επιτροπή των κατοίκων, που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητά να κηρυχτεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Πρωτοφανές κατολισθητικό φαινόμενο, τόσο σε έκταση και σε ένταση» χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κατάσταση ο κ. Ευάγγελος Νικολάου, διευθυντής στο ΙΓΜΕ Ηπείρου, ωστόσο τονίζει, πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται «γιατί βρίσκεται σε μια απόσταση ικανοποιητική από τον οικισμό περίπου 600-700 μέτρα». Όπως εξηγεί, κατολισθαίνει μια έκταση 400 στρεμμάτων, επισημαίνοντας πως «τα εδάφη είναι κυανές μάργες, σχηματισμός που δεν έχει συνεκτικό πέτρωμα και σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλο ύψος βροχής σε μικρό διάστημα δημιουργήθηκε αυτό το φαινόμενο». Επίσης, ο κ. Νικολάου αναφέρει πως η περιοχή έχει στη γεωλογική της εξέλιξη ιστορικό κατολισθήσεων, ενώ η ύπαρξη ρήγματος, που διέρχεται από τον χώρο, ευνοεί ακόμη περισσότερο την εκδήλωση τέτοιου φαινομένου.

Ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Ηπείρου ενημέρωσε ότι, στη σύσκεψη που έγινε για το θέμα στον δήμο της Πρέβεζας, αποφασίστηκε να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, με λεπτομερή καταγραφή των φαινομένων αυτών, για να αποτραπεί στο μέλλον ανάλογη κατάσταση και να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες.

Ο αντιπεριφειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου συγκαλεί, την Τετάρτη 25 Απριλίου, ανοιχτή σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρυοπηγή ,ενώ έχουν κληθεί να συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο δήμαρχος Πρέβεζας, ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου, ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινότητας, περιφερειακοί σύμβουλοι, το ΙΓΜΕ, το Δασαρχείο, ο ΕΛΓΑ, οι διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Τεχνικών Έργων της ΠΕ Πρέβεζας, καθώς και η Επιτροπή κατοίκων της Κρυοπηγής.

16/04/2018 10:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Μ. Τζώρα
Ιωάννινα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: