Γερμανικό ρήγμα; Συγχαρητήρια σε Όρμπαν και από τον υπουργό Εσωτερικών της Μέρκελ!




Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαιρέτισε σήμερα την εκλογική νίκη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει μια «πολιτική αλαζονείας και πατροναρίσματος» απέναντι σε μικρότερα κράτη μέλη όπως η Ουγγαρία.

Ο Ζεεχόφερ, μέλος του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος CSU, εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, και επί μακρόν υποστηρικτής του Όρμπαν, δήλωσε πως τα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν πως ο Όρμπαν απολαμβάνει μεγάλη υποστήριξη από τον πληθυσμό της Ουγγαρίας.

Συνέστησε στην ΕΕ να επιδιώξει πιο «λογικές» σχέσεις με την Ουγγαρία και άλλα μικρότερα κράτη μέλη.

«Θεωρούσα πάντα πως είναι λανθασμένη — αυτή η πολιτική της αλαζονείας και του πατροναρίσματος όσον αφορά μεμονωμένα κράτη μέλη», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στους δημοσιογράφους πριν από μία συνάντηση της ηγεσίας της CSU.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, συνεχάρη σήμερα τον Βίκτορ Όρμπαν και το εθνικοσυντηρητικό κόμμα του, που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, μετά τη νίκη τους στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία.

«Συγχαρητήρια στον Βίκτορ #Orban και το #Fideszmpsz για την καθαρή νίκη τους στις ουγγρικές εκλογές. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας για κοινές λύσεις στις ευρωπαϊκές προκλήσεις», έγραψε ο Γερμανός ευρωβουλευτής στο Twitter.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και το κόμμα του Fidesz είναι μέλη του ΕΛΚ που είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο ΕΛΚ ανήκουν ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, είχε ευχηθεί «τα καλύτερα» στους υποψηφίους του Fidesz. «Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και τα κόμματα της δεξιάς θα συνεχίσουν να προσφέρουν σταθερότητα και ευημερία στους πολίτες της Ουγγαρίας», είχε γράψει στο Twitter στις 30 Μαρτίου.

Η στάση του ΕΛΚ είχε προκαλέσει έντονη κριτική από τους συναδέλφους τους των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, που χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την υποστήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Ζοζέφ Ντολ στπν Βίκτορ Όρμπαν.

«Ο Βέμπερ και οι συνάδελφοί του πρέπει να αισθάνονται ντροπή που έβαλαν την κομματική φιλία πάνω από τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία», ανέφεραν οι συμπρόεδροι των Πρασίνων, ο Φιλίπ Λαμπέρ και η Σκα Κέλερ, σε ανακοίνωσή τους.

09/04/2018 12:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: