“Γελοίες” οι επικρίσεις των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, λέει ο Κιμ




Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε «γελοίες» τις επικρίσεις των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, λίγες εβδομάδες πριν από την συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ετήσια έκθεση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο για το 2017, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για μια σειρά παραβιάσεων τις οποίες εγκρίνει η κυβέρνηση.

Επικαλούμενο εξωδικαστικές εκτελέσεις έπειτα από βασανιστήρια, περνώντας από την καταστολή των αντιφρονούντων και φτάνοντας σε απαγωγές στο εξωτερικό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο «για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Χθες Τρίτη το βράδυ καταγγέλλοντας μια «έντονα δυσφημιστική» έκθεση για τη Βόρεια Κορέα, η Πιονγκγιάνγκ απάντησε παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως «εστία» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κουλτούρα των όπλων της οποίας είναι «σαν καρκίνος».

Η Ουάσινγκτον έχει αυτοανακηρυχθεί «δικαστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA.

«Είναι πραγματικά γελοίο και μας θυμίζει έναν κλέφτη που ζητεί τη σύλληψη ενός άλλου κλέφτη», πρόσθεσε.

«Ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ είναι να αποσαθρώσουν τις χώρες που δεν υπακούν σε αυτές και να δημιουργήσουν αφορμές για να ασκήσουν πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις και επιθέσεις», εκτίμησε το KCNA.

Η αντίδραση αυτή της Πιονγκγιάνγκ έρχεται λίγες ώρες πριν από την ιστορική σύνοδο κορυφής την Παρασκευή μεταξύ του Νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζε-Ιν με τον Κιμ Γιονγκ –Ουν, η οποία θα αποτελέσει προοίμιο της συνάντησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Νοτιοκορεάτισσα υπουργός Εξωτερικών Κανγκ Κουνγκ-Ουά δήλωσε ωστόσο ότι στη διάρκεια της συνόδου την Παρασκευή δεν θα συζητηθεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.

25/04/2018 12:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Πιονγκγιάνγκ, Βόρεια Κορέα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: