Γαμπρός ρώσου μεγιστάνα καταδικάστηκε διότι κατέθεσε ψευδώς στο FBI για τις εκλογές 2016




Ο Ολλανδός γαμπρός ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών και πρόστιμο 20.000 δολαρίων επειδή είπε ψέματα στους ερευνητές της ομάδας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τις επαφές που είχε με ένα στέλεχος του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ο Άλεξ βαν ντερ Ζβάαν, δικηγόρος που κάποτε συνεργαζόταν στενά με τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, καταδικάστηκε επίσης σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή υπό επιτήρηση. Ο ίδιος δήλωσε στο δικαστήριο ότι λυπάται για αυτό που έκανε.

Ο βαν ντερ Ζβάαν είχε δηλώσει ένοχος στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ ο Μιούλερ ενέτεινε τις έρευνές του για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας. Αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη προσώπου που έχει αναμιχθεί στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα.

Ο δικηγόρος παραδέχτηκε ότι απέκρυψε ή κατέστρεψε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τις παλαιότερες επαφές που είχε με τον Ρικ Γκέιτς, συνεργάτη του Μάναφορτ ο οποίος κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. “Αυτό που έκανα ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από το δικαστήριο και από τη σύζυγό μου”.

Ο συνήγορός του, Ουίλιαμ Τζέι Σουάρτς, ζήτησε από τη δικαστή Άιμι Μπέρμαν Τζάκσον να επιβάλει μόνο πρόστιμο στον βαν ντερ Ζβάαν και να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα. Υποστήριξε ότι έχει ήδη τιμωρηθεί “αρκετά” και θα πρέπει να του αναγνωριστεί το γεγονός ότι επέστρεψε στις ΗΠΑ πέρσι, αφού είχε δώσει ψευδή κατάθεση στο FBI, για να διορθώσει το λάθος του. Όπως εξήγησε, μετά την επιστροφή του τον Δεκέμβριο του 2017 είναι κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο στην Ουάσινγκτον και δεν μπορεί να επιστρέψει στο Λονδίνο, στην έγκυο σύζυγό του.

Ο 33χρονος δικηγόρος είναι παντρεμένος με την κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Γκέρμαν Χαν, του ιδρυτή της ιδιωτικής τράπεζας Alfa Bank.

Η έκκληση του συνηγόρου του ωστόσο δεν εισακούστηκε από τη δικαστή η οποία δήλωσε δυσαρεστημένη επειδή ο κατηγορούμενος δεν έστειλε κάποια επιστολή στο δικαστήριο για να εκφράσει τη μεταμέλειά του και τόνισε ότι θα αποθαρρυνθούν άλλοι αν εκείνη τον αφήσει απλώς “να κόψει μια επιταγή και να φύγει”.

Ο βαν ντερ Ζβάαν συνεργαζόταν στενά με τον Μάναφορτ και τον Γκέιτς το 2012, πριν εμπλακούν στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Την εποχή εκείνη ήταν πολιτικοί σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον βοηθούσαν να συντάξει μια έκθεση για την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο Γκέιτς δήλωσε ένοχος στις 23 Φεβρουαρίου στην κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την εξαπάτηση των ΗΠΑ και για ψευδή κατάθεση και πλέον συνεργάζεται με το FBI. Ο Μάναφορτ έχει παραπεμφθεί για συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τραπεζική απάτη και φοροδιαφυγή. Κατηγορείται επίσης ότι δεν δηλώθηκε ως “ξένος πράκτορας” επειδή ήταν λομπίστας του φιλορωσικού, ουκρανικού Κόμματος των Επαρχιών.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ


03/04/2018 20:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: