Φωτίου: Ελλάδα και Κύπρος ενώνουν τις δυνάμεις τους σε θέματα Ελληνικής Διασποράς




Δείπνο προς τιμή του επισκεπτόμενου τη Νέα Υόρκη Προεδρικού Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, παρέθεσαν το βράδυ της Τρίτης στο Παγκύπριο Κοινοτικό Κέντρο στην Αστόρια, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ.

Στο δείπνο παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην ειδική σύνοδο υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ειρήνη και την Ασφάλεια.

Μιλώντας στο δείπνο, ο κ. Φωτίου συνεχάρη τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκο Παπαστυλιανού, για το επιτυχημένο συνέδριο, καθώς και τον παριστάμενο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα, για την επιτυχημένη εθνική παρέλαση της Κυριακής, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Έπλεξε το εγκώμιο των Ομογενών για το πνεύμα ενότητας του επιδεικνύουν, αγωνιζόμενοι για την προώθηση του κυπριακού και τον ελληνικών εθνικών θεμάτων στην Ουάσιγκτον και ευχήθηκε και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, να παραμερίσουν τις διαφορές και τις διαφωνίες και να αντιμετωπίσουν ενωμένοι αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις.

Με αφορμή και την παρουσία στην εκδήλωση, του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, ο Προεδρικός Επίτροπος επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος ενώνουν τις δυνάμεις τους σε θέματα Ελληνικής Διασποράς, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους και με κοινότητες άλλων χωρών. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η συνεργασία αυτή επεκτείνεται στις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αρμενία και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο.

«Αυτή είναι η διπλωματία που πρέπει να γίνει γιατί εσείς είστε το σημαντικότερο εργαλείο των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται σημαντικά πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε τέλος και σε συνάντηση που είχε στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη με το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύμβουλο της Κύπρου, για ζητήματα συνεργασίας με επιχειρηματίες της Διασποράς.

Στα θέματα των συνεργασιών πάνω σε ζητήματα διασποράς που προωθούν από κοινού Ελλάδας και Κύπρος, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ. Αφού αναφέρθηκε στην συμπερίληψη του θέματος στις τριμερείς συναντήσεις κορυφής με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σημείωσε ότι ξεκινούν διαβουλεύσεις για θέματα Διασποράς και με το Λίβανο, αλλά και τους Ιρλανδούς. «Το πρότζεκτ που βάζουμε μπροστά την επόμενη εβδομάδα, θα το εφαρμόσουμε και σε άλλες χώρες», είπε. Ο κ. Κουίκ μίλησε με συγκίνηση για τις επισκέψεις του στον «ξεχασμένο» Ελληνισμό που ζει στην υποσαχάρια Αφρική. «Το είχαμε αφήσει έξω από το χάρτη. Είναι λίγοι αλλά δραστήριοι και οι ντόπιοι τους αγαπούν γιατί ποτέ τους δεν ήταν αποικιοκράτες».

Μίλησε για το φιλανθρωπικό τους έργο, σε συνεργασία και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και εισηγήθηκε τους Ομογενείς των ΗΠΑ να δουν πως μπορούν να τους βοηθήσουν, στέλνοντας άμεσα ένα κοντέινερ με ρούχα για τα παιδιά της ιεραποστολής, ή καλύπτοντας τα έξοδα δέκα παιδιών από τις χώρες αυτές για να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα.
Σύντομη αναφορά έκανε και την οργάνωση του Απόδημου Ελληνισμού, λέγοντας ότι όταν έλθει η κατάλληλη ώρα θα δημιουργηθεί ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνισμού, φροντίζοντας ωστόσο για την αυτό-οργάνωση των κέντρων του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για την στενή συνεργασία με την ομοσπονδία, για τα ζητήματα των Αποδήμων και διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση των Αποδήμων.
«Εμείς έχουμε ως κόμμα μας την Κύπρο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Καλωσορίζοντας τους δύο επισήμους, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, είπε ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής δεν κάθε τον διαχωρισμό μεταξύ ελλαδιτών και Κυπρίων στην προώθηση των θεμάτων μας.

«Εμείς είμαστε εθελοντές και ενωμένοι. Ως κυπριακή Ομογένεια είμαστε εμείς που κρατούμε ψηλά στην ατζέντα όλα τα εθνικά μας θέματα στην Ουάσιγκτον». Θερμά για τον Επίτροπο Προεδρίας και τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Πέτρος Γαλάτουλας, εξαίροντας παράλληλα τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί ότι του δείπνου προηγήθηκε συνάντηση του κ. Φωτίου με το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας και προώθησης θεμάτων των αποδήμων, με αιχμή τη νεολαία.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη
25/04/2018 22:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: