Φωτεινό ορόσημο ελευθερίας και δικαιοσύνης ο αγώνας της ΕΟΚΑ, λέει ο πρέσβης της Κύπρου




Φωτεινό ορόσημο ελευθερίας και δικαιοσύνης, χαρακτήρισε τον αγώνα της ΕΟΚΑ ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος στην ομιλία του μετά το τέλος της δοξολογίας που τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955.

Η δοξολογία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και τα λοιπά Κυπριακά Σωματεία της Αθήνας.

«Εξήντα τρία χρόνια μετά την 1η Απριλίου του 1955 η ηρωική γενιά όσων αγωνίστηκαν κατά της δουλείας και του ξένου κατακτητή, όσων λίγων στάθηκαν απέναντι στους πολλούς, όσων έβαλαν το μέγεθος απέναντι από τι δίκιο και το σθένος της ελληνικής ψυχής, παραμένουν φωτεινό ορόσημο ελευθερίας και δικαιοσύνης», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια χρυσή σελίδα του έθνους που κατέδειξε το μεγαλείο του κυπριακού ελληνισμού η οποία, όπως είπε, μας προκαλεί τη διάθεση αναστοχασμού και αυτογνωσίας του δικού μας χρέους απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε, επιπλέον, μια ιστορική αναδρομή στο αντιαποικιακό και ενωτικό αίτημα των Κυπρίων, με αναφορές στους πρώτους νεκρούς του 1931, το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 . Υπογράμμισε πως ο αγώνας του 1955-59 ενέπνευσε κι άλλα αντιαποικιακά κινήματα της περιόδου.

Επιπλέον, ο κ. Κενεβέζος αναφέρθηκε στη συμπαράσταση του ελληνικού λαού καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αναπτέρωσε την εθνική υπερηφάνεια όλου του Ελληνισμού.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι το ιστορικό χρέος της γενιάς μας απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν, είναι η ανυποχώρητη επιδίωξη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού , με ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Στη δοξολογία παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, Βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης.

ΚΥΠΕ
Ελλάδα/Αθήνα
01/04/2018 14:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: