Έξω φρενών ο Κοτζιάς με τον επίτροπο Χαν: Υποψίες ότι παίζει το παιγνίδι των Σκοπιανών…




“Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις (για την ονομασία της πΓΔΜ) τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί”.

Αυτή την σκληρή απάντηση έδωσε χθες, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις έθεσε σε κίνδυνο την διαπραγματευτική διαδικασία. Στην Αθήνα υποψιάζονται ότι ο εν λόγω επίτροπος παίζει το παιγνίδι των Σκοπιανών, και αυτό παρά το γεγονός ότι δημόσια ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ διαφώνησε με την εκτίμηση του κ. Χαν.

“Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει” (τις διαπραγματεύσεις) πρόσθεσε το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, για τον κ. Χαν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων “καλός φίλος της “Μακεδονίας”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Νέα συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, θα έχει σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ενώ αρχικά υπήρχε αισιοδοξία, στη συνέχεια η αισιοδοξία αντικαταστάθηκε από την απογοήτευση μετά την απόφαση των Σκοπιανών να μην αλλάξουν το σύνταγμά τους και να επιμένουν στον αλυτρωτισμό.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν πιστεύει ότι σε δύο εβδομάδες μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

« Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της “Μακεδονίας” και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο (σήμερα) είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ). Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα Σκόπια, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενος στο θέμα της ονόματος, κατά την ομιλία του σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος ή τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι σχηματίστηκε μία άτυπη ομάδα που ονομάζεται «Οχρίδα», με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, η ομάδα αυτή αποτελείται από προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή, στην οποία, εκτός του Τζορτζ Ρόμπερτσον, συμμετέχουν ακόμη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ορισμένοι ακόμη πρώην δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι η ονομασία «Οχρίδα» που φέρει αυτή η άτυπη ομάδα έχει συμβολική σημασία, καθώς, όπως είπε, στην πόλη αυτή υπογράφηκε το 2002 η ειρηνευτική συμφωνία και περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, The Former Yugoslav Republic of Macedonia

Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση, δήλωσε ο Γ. Χαν για το θέμα της πΓΔΜ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε τις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία και σε γενικές γραμμές έκρινε ότι είναι ορθές.

Αναφερόμενος στην πΓΔΜ, ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τη βαθιά πολιτική κρίση και έχει σημειώσει πρόοδο, τόσο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσο και στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει «σύντομη οδός», ούτε ελεύθερη είσοδος στον δρόμο προς την ΕΕ.

Σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα, ο κ. Χαν δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εισηγητής της έκθεσης για την πΓΔΜ, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής των ΦΙλελευθέρων, Ίβο Βάιλ, επισήμανε: «Προτείνοντας για άλλη μία φορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην αρχή ότι οι υποψήφιες χώρες θα κριθούν γι’ αυτό που αξίζουν. Το τελευταίο εμπόδιο -το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα- ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί σύντομα και ότι η χώρα θα μπορέσει να αφιερώσει όλη της την ενέργεια για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ.

Εξάλλου, σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Χαν υπογράμμισε: «Φοβάμαι ότι η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ωστόσο, επικριτική ως προς την έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία υπήρξε, στην παρέμβασή της, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών, Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι παρά τη ζοφερή ανάλυσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταλήγει σε πολιτικές συνέπειες. Η Επιτροπή «διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι η διαδικασία ένταξης μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη και μετά την εφαρμογή ενός Συντάγματος, το οποίο δεν τηρεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Με αυτήν τη στρατηγική “χωρίς φτέρνα”, η Επιτροπή έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι οι πολιτικές του έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: