Ευρωπαϊκή έρευνα για προϊόντα “μαϊμού” από τον Πειραιά: Δεν έχει ενημερωθεί η Ελλάδα, λέει η Handelsblatt




Στην ηλεκτρονική έκδοση της, η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η ΕΕ υποπτεύεται κινεζική φορολογική απάτη στο λιμάνι του Πειραιά» και υπότιτλο «Κινεζικές συμμορίες εισάγουν προφανώς παράνομα αντίγραφα επώνυμων ρούχων στην Ευρώπη. Η ΕΕ υποπτεύεται τελωνειακή και φορολογική απάτη».

Η ΕΕ εξετάζει την υποψία για μεγάλου μεγέθους τελωνειακή και φορολογική απάτη κινεζικών συμμοριών στο Λιμάνι του Πειραιά. Εγκληματικές οργανώσεις εισάγουν αφορολόγητα αγαθά από το λιμάνι που διαχειρίζεται η κινεζική κρατική εταιρεία Cosco, δήλωσε ο Fabio Botto των ιταλικών ερευνητικών αρχών στο Reuters.

Οι εισαγωγές αφορούν συχνά παράνομα αντίγραφα επώνυμων ρούχων. Η παράδοση σε λάθος διεύθυνση επιτρέπει στους αποδέκτες των αγαθών να αποφεύγουν τον ΦΠΑ.

Επιπλέον, οι συμμορίες δηλώνουν μικρή αξία αγαθών για να αποφύγουν τους φόρους εισαγωγής. Η Ιταλία έχει υποστεί ζημιές από τη μείωση εσόδων. Η υπηρεσία του Botto οδηγήθηκε στον Πειραιά στο τέλος του 2017 μέσω παραποιημένων αποδείξεων.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης επιβεβαίωσε τη συνεργασία διερεύνησης της υπόθεσης με την Ιταλία, αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Και οι ελληνικές αρχές εξετάζουν υποτιθέμενες υποθέσεις φορολογικής απάτης που σχετίζονται με εισαγωγές μέσω του Πειραιά, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί για τη μεγαλύτερη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Cosco διαθέτει από το 2016 το πλειοψηφικό πακέτο διαχείρισης του ΟΛΠ. Και οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι εφαρμόζουν τους ισχύοντες νόμους.

Η Κίνα επεκτείνει τον Πειραιά εδώ και χρόνια με στόχο να δημιουργήσει ένα κόμβο για τις εξαγωγές των κινεζικών προϊόντων στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας αποτελεί μέρος του εγχειρήματος υπό την ηγεσία του Πεκίνου, ‘Δρόμοι του Μεταξιού’, με το οποίο θέλει να αποκτήσει διόδους προς όλο τον κόσμο, για να διοχετεύει τα κινεζικά προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 24/04/2018 18:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: