Επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη η αντιμετώπιση του θέματος των αγνοουμένων, λέει η ΔΕΑ




Τη σημασία της αυριανής επίσκεψης στην Κύπρο της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πολ-Ανρί Άρνι, το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Η Επιτροπή, υπό τον Ισπανό Ευρωβουλευτή Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, θα συναντήσει μεταξύ άλλων τα μέλη της ΔΕΑ και θα επισκεφθεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ο κ. Αρνι, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, είπε ότι τα μέλη της ΔΕΑ θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν στον κ. Αγκιλάρ και τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές την επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο.
“Θέλουμε να κατανοήσει ( ο κ. Αγκιλάρ) την ανθρωπιστική διάσταση και το δράμα των οικογενειών και την ανάγκη επιτάχυνσης αυτού του έργου και επίσης να του πούμε ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη – για την οποία είμαστε πολύ ευγνώμονες – θα πρέπει συνεχιστεί επειδή είμαστε σε μια χρονική περίοδο όπου ίσως για 5-6 ακόμη χρόνια θα πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας“, τόνισε ο κ. Αρνι στο ΚΥΠΕ.

Εξήγησε ότι η ΔΕΑ επενδύει σε νέες τεχνολογίες και σε νέες μεθόδους για να βελτιώσει την έρευνά της και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει τώρα, πριν αποβιώσουν και οι τελευταίοι μάρτυρες που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους.

“Θέλουμε να του πούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό το έργο και για να πιστέψει σε αυτό, πρέπει να το δει“, ανέφερε.

Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ αναφέρθηκε στην επίσκεψη το 2016 στην Κύπρο του τότε Προέδρου του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς στο ανθρωπολογικό εργαστήρι και στο πόσο εντυπωσιασμένος δήλωσε ότι είναι όταν είδε από κοντά το έργο που επιτελείται.

“ Ήρθε εδώ το 2016 και έκανε μια πολύ συγκινητική δήλωση στον Τύπο μετά την επίσκεψη στο εργαστήρι, πώς τώρα αντιλαμβάνεται το εντυπωσιακό επιστημονικό έργο της ΔΕΑ, μίλησε και για το παράδειγμα του πώς μαζί οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να ξεπεράσουν τον πόνο του παρελθόντος και να βρουν τη δύναμη να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον από κοινού, δεν θα είχε πει ποτέ αυτές τις λέξεις αν δεν ήταν εδώ και στο εργαστήρι για να δει αυτή τη δουλειά που γίνεται`, ανέφερε.

Η αντιπροσωπεία της LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντήσει αύριο το πρωί την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το ανθρωπολογικό εργαστήριο στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Θα συναντήσουν στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Βουλής και την Επιτροπή Προσφύγων. Το απόγευμα θα μεταβούν στο Υπουργείο Εξωτερικών για συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια θα δουν και τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας θα ολοκληρωθεί με συναντήσεις που θα έχει με Συγγενείς Αγνοουμένων.

Της αντιπροσωπείας ηγείται ο Ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ισπανία) και σε αυτή συμμετέχουν οι Άνα Γκόμεζ, (Σ&Δ, Πορτογαλία), Ασίμ Αντέμοφ, (Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Βουλγαρία), Τόμας Ζντετσόφσκι (ΕΛΚ, Τσεχία) και η Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ – Βρυωνύδη, (EΛΚ, Ελλάδα). Την Αντιπροσωπεία θα συνοδεύουν επίσης οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ), Τάκης Χατζηγεωργίου (Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά), Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ), Κώστας Μαυρίδης (Σ&Δ) και Ελένη Θεοχάρους (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές).

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
03/04/2018 15:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: