Επενδύουμε στη νέα γενιά αναγνωρίζοντας την συμβολή της, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι ως διακυβέρνηση επενδύουμε στη νέα γενιά αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και τη συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην αναβάθμιση της ελκυστικότητας της Κύπρου στον τομέα της έρευνας αλλά και στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας.

Προσκεκλημένος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το ετήσιο βραβείο της οργάνωσης, «Μανώλης Χριστοφίδης» το οποίο για το 2017 κατέκτησε η ομάδα Κύπριων NestFold.

Η NestFold, η οποία αποτελείται από 17 νεαρούς Κύπριους επιστήμονες κατέλαβε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό της NASA “Space apps challenge” στην κατηγορία «Επιλογή του κοινού».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του, μέσα από τον σχεδιασμό, την υιοθέτηση και την προώθηση προτάσεων και δράσεων επιδιώκουμε τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για να μπορέσει ακριβώς η νέα γενιά επιστημόνων του τόπου μας να εξελίξει τη δημιουργικότητά της και να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της στην έρευνα και την καινοτομία.

Πρόσθεσε ότι εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίοι χρηματικοί πόροι για την επιμόρφωση, την κατάρτιση, την επιχορήγηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την συνεπακόλουθη ένταξη στην αγορά εργασίας ενώ παράλληλα υλοποιούνται δημόσιες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές.

Για την πρόταση της NestFold ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναντίλεκτα αναδεικνύει την Κύπρο παρά το μικρό της μέγεθος πληθυσμιακά ως ένα πυρήνα καινοτομίας με τη νέα της γενιά να αποδεικνύει ότι και στον τομέα αυτό έχει και παρόν αλλά ιδιαίτερα, μέλλον.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι «το σημαντικότερο όπλο των νέων μας είναι το μυαλό τους, το πείσμα και ο ενθουσιασμός τους, συνδυασμός ο οποίος μπορεί να κάνει θαύματα».

Πρόσθεσε ότι «καθήκον της πολιτείας είναι να δώσει στους νέους τα εφόδια αλλά και τις ευκαιρίες για να τα αξιοποιήσουν ώστε να καταστεί η χώρα μας ανταγωνιστική μέσα από την ανάπτυξη σε τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι το μέλλον της Κύπρου είναι «νεοφυές και καινοτόμο και όπως λέει η ομάδα NestFold «από την Κύπρο στη NASA, μια ιδέα δρόμος είναι».

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων, Μάριος Πελεκάνος, σε χαιρετισμό του, είπε ότι πως μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι πολλές είναι οι προτάσεις που υποβάλλονται για βράβευση ενώ αποτελεί και απόδειξη ότι αυτή η γενιά έχει ακόμη πολλά να δώσει.

Τριμελής αντιπροσωπεία της NestFold εξήγησε την ιδέα της ομάδας σύμφωνα με την οποία καινοτόμα καταφύγια εγκαθίστανται σε δύσβατες περιοχές ή δύναται να ρίχνονται από αεροπλάνο ή ελικόπτερο για χρήση τους σε καταστάσεις συναγερμού λόγω φυσικών καταστροφών.

Ο κάθε πολίτης μπορεί μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο να εντοπίσει το πλησιέστερο καταφύγιο από εκεί όπου βρίσκεται ο ίδιος και να ενημερωθεί για το που και πότε αναμένεται να καταφθάσει ένα από τα καταφύγια από αέρος ώστε να σωθεί.

Σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας NestFold κάθε καταφύγιο είναι πτυσσόμενο και γίνεται σχεδόν τριπλάσιο σε μέγεθος μετά την προσεδάφιση του. Κάθε καταφύγιο μπορεί να δεχθεί 18 άτομα παρέχοντας για έξι μέρες, πρώτες βοήθειες και τροφή.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ
ΚΥΠΕ – Aργυρώ Αγγελίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/04/2018 23:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: