Επαφές Δημοκρατικών και Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία για σχηματισμό κυβέρνησης




Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, ο οποίος έλαβε διερευνητική εντολή από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα, συναντήθηκε και πάλι σήμερα με αντιπροσωπείες του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του κινήματος Πέντε Αστέρων. Στόχος των επαφών είναι να εξακριβωθεί αν οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεργασθούν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Από την μεριά του, ο προσωρινός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα, μετά την συνάντηση με τον Φίκο τόνισε ότι έγιναν βήματα προόδου, αλλά παραμένει σειρά διαφορών. Πρόσθεσε ότι οι «Δημοκρατικοί» θα συγκαλέσουν στις 3 Μαίου την εθνική τους διεύθυνση για να αποφασίσουν αν και με ποιο τρόπο θέλουν να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο με το κίνημα Πέντε Αστέρων. Μεγάλο μέρος των στελεχών του κόμματος, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένο να στηρίξει την όλη αυτή προσπάθεια.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να υπερισχύσουν το συμφέρον της χώρας και η ενίσχυση των εισοδημάτων των φτωχότερων πολιτών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν ξεχνά ούτε αγνοεί τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο κίνημά του και στην κεντροαριστερά. Ως γνωστόν, πάγια θέση των «πεντάστερων» είναι ότι αν αποτύχει η συγκεκριμένη προσπάθεια διαλόγου, οι Ιταλοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις κάλπες. Ο διάλογος του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο με την Λέγκα, σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, έχει διακοπεί οριστικά.

Σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο θα συναντηθεί και πάλι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να τον ενημερώσει σχετικά με τις μέχρι τώρα επαφές του. Δεν αποκλείεται ο Ιταλός πρόεδρος να δώσει «παράταση χρόνου» στον Φίκο ώστε να μπορέσει να εξακριβωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια πόσες πιθανότητες θετικής εξέλιξης έχει η προσπάθεια αυτή που αποσκοπεί στην συνεργασία των Πέντε Αστέρων με τους Δημοκρατικούς.

26/04/2018 16:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: