Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η παρουσίαση της Sarcο μιας συσκευής ευθανασίας στην Ολλανδία




Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η “Sarco”, μιας συσκευή ευθανασίας που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τερματίσουν τη ζωή με το πάτημα ενός κουμπιού και παρουσιάστηκε σε έκθεση εξοπλισμού γραφείων τελετών στο Άμστερνταμ το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

Η τρισδιάστατης εκτύπωσης συσκευή που επινοήθηκε από τον Φίλιπ Νίτσκε, έναν Αυστραλό γιατρό που τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας, αποτελείται από μία κάψουλα. Οι πελάτες, μόλις ξαπλώσουν μέσα σε αυτήν, μπορούν να πατήσουν ένα κουμπί, απελευθερώνοντας άζωτο. Το άτομο σύντομα αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του και πεθαίνει, σύμφωνα με τον Νίτσκε.

Το μοντέλο παρουσιάστηκε στην ετήσια Funeral Expo στο κέντρο του Άμστερνταμ το Σάββατο, όπου μία συσκευή εικονικής πραγματικότητα επέτρεψε στους επισκέπτες να νιώσουν πώς είναι να βρίσκονται εντός της κάψουλας.

Ο Νίτσκε σχεδιάζει να λανσάρει τη συσκευή του, που κατασκευάζεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μπορεί να συναρμολογηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, τον επόμενο χρόνο.

Η συσκευή, ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη για την ηθική διάσταση και τις νομικές επιπλοκές του να διαπράττει κανείς αυτοκτονία. Οργανώσεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή προειδοποιούν ότι η συσκευή θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αύξηση στις αυτοκτονίες. Η Νάνσι Βάλκο, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Νοσοκόμων Υπέρ της Ζωής στο Μιζούρι, της οποίας η κόρη αυτοκτόνησε αφού διάβασε ένα βιβλίο για τις «πρακτικές πτυχές της αυτολύτρωσης», δήλωσε στη βρετανική Daily Mail ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

17/04/2018 14:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Xinhua
Χάγη, Ολλανδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: