Ενημέρωση Τουσκ στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Σύνοδο Κορυφής και τη διάσκεψη της Βάρνας




Την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενημέρωσε σήμερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, όπου οι ηγέτες ασχολήθηκαν με τη Ρωσία, την Τουρκία, το διεθνές εμπόριο, τη φορολογία των ψηφιακών εταιριών και το Brexit, αλλά και τη διάσκεψη με την Τουρκία στη Βάρνα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Salisbury. Οι 28 εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καταδικάζοντας αυτή την επίθεση, και ως απάντηση, πολλοί ηγέτες αποφάσισαν να απελάσουν τους Ρώσους διπλωμάτες. Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις, επεσήμανε ο Ντ.Τουσκ.

Μιλώντας για τη Ρωσία, ο κ.Τουσκ αναφέρθηκε στις στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές του περασμένου Σαββατοκύριακου από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον εγκαταστάσεων χημικών όπλων της Συρίας. “Η χρήση χημικών όπλων, οπουδήποτε στον κόσμο, δεν πρέπει να θεωρείται μια κανονικότητα. Ούτε μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες”, δήλωσε. “Οι αεροπορικές επιδρομές ήταν απαραίτητες και αναλογικές για να αποτρέψουν την περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσουν τους δικούς του πολίτες”, είπε. “Είναι επείγον να συμμετάσχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία στην πολιτική διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ για να τερματιστεί αυτή η τραγωδία και πάνω απ `όλα, η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια και να αναλάβουν σοβαρά την εξεύρεση μιας υπεύθυνης και ειρηνικής λύσης”, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Επιπλεόν ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε για το διεθνές εμπόριο και ζήτησε μόνιμη απαλλαγή από τους δασμούς των ΗΠΑ στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου και υποστήριξε θερμά τα μέτρα που έλαβε η Κομισιόν για να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία των συμφερόντων της Ένωσης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μόνιμη απαλλαγή για την ΕΕ, “δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουμε”, είπε τονίζοντας ότι “θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδρομή, γι `αυτό και κάλεσα έναν προς διάλογο που θα φέρει περισσότερο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, όχι λιγότερο”.

“Το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο είναι ένας από τους ισχυρότερους μηχανισμούς για την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε πλήρως. Είναι προς το συμφέρον όλων”, κατέληξε.

“Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την ψηφιακή οικονομία, η οποία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, αλλά και μια πρόκληση για τα φορολογικά συστήματα. Υπήρξε σαφής κατανόηση ότι πρέπει να καταστήσουμε τα φορολογικά μας συστήματα κατάλληλα για την ψηφιακή εποχή. Ένα παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο, αλλά πολλοί θεώρησαν ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να προετοιμαστεί. Η συζήτηση επιβεβαίωσε την επιθυμία των ηγετών να εργαστούν για μια αποτελεσματική και δίκαιη λύση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, οι 28 συζητήσαν επίσης πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με το Facebook και την Cambridge Analytica. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κοινωνικά δίκτυα και τις ψηφιακές πλατφόρμες να διασφαλίσουν διαφανείς πρακτικές και πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Η νομοθεσία της ΕΕ και η εθνική νομοθεσία πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται, τόνισε ο Πρόεδρος. Αυτό το σημαντικό θέμα, μαζί με άλλα θέματα που σχετίζονται με την ψηφιακή Ευρώπη, θα συζητηθεί από τους ηγέτες κατά την άτυπη συνάντηση στη Σόφια το Μάιο.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ευρώ, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις πριν από την ΟΝΕ. “Πολλά από τα θέματα που συζητήσαμε – όπως μια δημοσιονομική ικανότητα για τη ζώνη του ευρώ – είναι δύσκολα, αλλά βλέπω δρόμους προς διερεύνηση” σημείωσε. “Όπως συμφωνήσαμε το Δεκέμβριο, η πιο επείγουσα πολιτική προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης και η περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ. Αυτό παραμένει ο στόχος μου. Τον Ιούνιο θα επιδιώξουμε να λάβουμε μια πρώτη δέσμη αποφάσεων και να παράσχουμε πρόσθετες οδηγίες για τη μελλοντική πορεία”, τόνισε ο κ. Τουσκ.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, οι 27 ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε στη συμφωνία αναλήψεως. “Επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θετική δυναμική στις διαπραγματεύσεις αυτές για να επιλύσουμε τελικά τα εκκρεμή ζητήματα όπως η λύση για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας”, σημείωσε. Οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν τις πρώτες συνομιλίες μας για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, “παρά τις πολλές αντιπαραθέσεις, συμφωνήσαμε ότι η διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας επρέπε να διεξαχθεί”, είπε και διευκρίνισε ότι “συναντήθηκαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα, μαζί με τον Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ”. “Κάναμε απολογισμό του πού βρίσκονται τα πράγματα στη σχέση μας και θέτουμε ορισμένες παραμέτρους για το μέλλον. Εκφράσαμε σαφώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα δημοκρατικά πρότυπα, την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στο Αιγαίο Πέλαγος”, σημείωσε ο Πρόεδρος. “Ωστόσο, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας και θα συνεχίσουμε επίσης να συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα όπως η μετανάστευση και η τρομοκρατία”, είπε ο Τουσκ.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
18/04/2018 13:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: