Ένας επικίνδυνος συνδυασμός: Ο Τραμπ και ο Πούτιν είναι «ο Διάβολος και ο Βελζεβούλ»…




Στο ζήτημα της Συρίας και συγκεκριμένα στην παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται ο γερμανικός τύπος. «Επικίνδυνο» τον χαρακτηρίζουν τα περισσότερα μέσα ενώ δεν λείπουν και πιο καυστικά σχόλια, γράφει η DW στην ιστοσελίδα της.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στο tweet του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ρωσία:

«Ενώ πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζητούσε συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, τώρα απειλεί με πυραυλικές επιθέσεις κατά της Συρίας – εκεί όπου ο Πούτιν προστατεύει τον δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ. Για τη Ρωσία η στρατιωτική πρόκληση είναι πολύ μεγάλη. Διότι στη Συρία χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα όπλα, τα οποία δεν συγκαταλέγονται μέχρι στιγμής καν στο βασικό εξοπλισμό του ρωσικού στρατού. Εάν δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Αμερικής, ο αυτοκράτορας θα ήταν γυμνός (σ.σ. κατά το παραμύθι «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα») και έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για μια ανοικτή αντιπαράθεση».

Γιατί δεν σηκώνει απλά το τηλέφωνο;

Για το ίδιο ζήτημα η εφημερίδα Heilbronner Stimme επισημαίνει:

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κυβερνά σήμερα μέσω μηνυμάτων στο Twitter. Δεν αστειεύεται. Μόλις ξύπνησε απείλησε τη Ρωσία και μάλιστα ονομαστικά τον ίδιο τον Πούτιν, έγραψε για πυραύλους, ωραίους, καινούργιους και έξυπνους. Πρόκειται για μια απειλή που δεν αρμόζει σε έναν ηγέτη, όπως και η προηγούμενη απειλή για ‘το πολύ μεγαλύτερο κουμπί των πυρηνικών’ έναντι του δικτάτορα της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Όποιος μιλάει έτσι δεν έχει συναίσθηση της ευθύνης του. Τα επικίνδυνα μηνύματα στο Twitter του Τραμπ μπορεί να μετατρέψουν μια περιφερειακή σύγκρουση σε γενικευμένη σύρραξη. Γιατί δεν σηκώνει το τηλέφωνο να μιλήσει με τον Πούτιν; Προφανώς οι εσωπολιτικές πιέσεις είναι τόσο μεγάλες που ο Τραμπ ψάχνει αντιπερισπασμούς εκτός συνόρων για να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τις έρευνες που διεξάγονται σε βάρος του».

Ο πρόεδρος με τα δυο ονόματα

«Διάβολος και Βελζεβούλ» είναι ο τίτλος σχόλιου που δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και στο οποίο αναφέρει ότι «Τραμπ και Πούτιν μοιάζουν πάρα πολύ. Ένας επικίνδυνος συνδυασμός». Συγκεκριμένα γράφει:

«Ο πρόεδρος είναι ένας παθολογικός ψεύτης, που δεν δείχνει ποτέ μεταμέλεια. Βρίσκεται υπό τεράστια πίεση από την κοινή γνώμη, απομονωμένος, ακόμη και φίλοι και εταίροι τού γυρνούν την πλάτη. Οι χρηματιστηριακές αγορές καταρρέουν, η εξουσία του αποκτά ρωγμές. Όμως ο πρόεδρος είναι ένας μετρ της κλιμάκωσης. Εκεί που εμφανίζεται ένα πρόβλημα, δημιουργεί ένα μεγαλύτερο. Ο πρόεδρος προκαλεί αμφιβολίες, κάνει λόγο για συνωμοσία, ξεκινά ένα επιδέξιο παιχνίδι με κατηγορίες και ψέματα. Πάνω απ’ όλα όμως: ο πρόεδρος είναι ματαιόδοξος και διαθέτει το επιθετικό ένστικτο ενός μαχητή του δρόμου, διαθέτει αυτή την οργή, η οποία εντείνεται επειδή ο πρόεδρος ζει σε έναν δικό του κόσμο χωρίς να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Αυτός ο πρόεδρος έχει δυο ονόματα: Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ».

Αλεξάνδρα Κοσμά, DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: