Ενας χρόνος χωρίς την Μαρία Γερμανού-Ζουπανιώτη: Στην Πάφο σήμερα το μνημόσυνο της




Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το θάνατο της Μαρίας Γερμανού – Ζουπανιώτη, διευθύντριας του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και συζύγου του εκδότη της Greek News, Αποστόλη Ζουπανιώτη.

Έφυγε τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017, έπειτα  από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά της, συναδέλφους και φίλους.

Γεννημένη στην Πάφο στης Κύπρου, η Μαρία Γερμανού – Ζουπανιώτη σπούδασε Οικονομικά και Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε το σύζυγο και σύντροφό της για 40 χρόνια και ήλθαν μαζί για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική το 1981, όπου απέκτησαν δύο παιδιά.

Από το 1987-1989 εργάστηκε ως λειτουργός στο Cyprus Children’s Fund και από το 1989 μέχρι και το θάνατό της ως διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ.

(Η Μαρία Γερμανού-Ζουπανιώτη εν ώρα εργασίας στις συνομιλίες του καλοκαιριού του 1992 για το κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Διακρίνονται οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Αποστόλης Ζουπανιώτης και στο βάθος οι Φίλιπ Κρίστοφερ, Σάββας Τσίβικος και Νίκος Μούγιαρης)

Η Μαρία Ζουπανιώτη από τη θέση της εργάστηκε με ευσυνειδησία και αφοσίωση καλύπτοντας παρουσίες στη Γενική Συνέλευση και συνομιλίες κυπριακού για 5 προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν τα τελευταία χρόνια η εμπειρογνώμων της Κύπρου στον ΟΗΕ για οικονομικά θέματα, ενώ υπηρέτησε  με 7 μονίμους αντιπροσώπους.

Αρκετοί συνάδελφοί της την αποκαλούσαν «θεσμική μνήμη της Αντιπροσωπείας», λόγω της εμπειρία και των γνώσεών της για τον ΟΗΕ, τους χειρισμούς ψηφισμάτων κυπριακού και άλλων θεμάτων των Ηνωμένων Εθνών που σχετίζονται με την Κύπρο.

Το ετήσιο μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων της Κάτω Πάφου, στα χώματα της οποίας αναπαύεται. Θα είναι εκεί όλα τα μέλη της οικογενείας της, συγγενείς και φίλοι από την Κύπρο.

Την Παρασκευή 13 Απριλίου τελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο της Πάφου. Οι φίλοι της στην Αμερική κι αλλού, ας ανάψουν ένα κερί για την ανάπαυση της ψυχής της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: