Εν ώρα καθήκοντος… Mια ακόμα Ελληνική ψυχή χάθηκε υπερασπιζόμενη την Πατρίδα




Γράφει η Αναστασία Καντά

Δε χρειάζονται παρά μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να γίνει το κακό, να χάσεις την αίσθηση του χώρου και του χρόνου και μαζί να χαθείς κι εσύ. Να χαθείς υπηρετώντας την Πατρίδα.

Πανελλήνια συγκίνηση έχε προκαλέσει ο θάνατος του σμηναγού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γεωργίου Μπαλταδώρου, ιπτάμενου του Mirage 2000 – 5 που συνετρίβη χθες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκύρου. Το εν λόγω Mirage ήταν ζεύγος με άλλο ένα∙ από κοινού, λοιπόν, απογειώθηκαν από το 135 Σμηναρχία Μάχης Σκύρου προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Τελικά, η αναχαίτιση δεν κρίθηκε αναγκαία, αφού τα ραντάρ των γειτόνων εμφάνισαν τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί, οπότε οι Τούρκοι πιλότοι άλλαξαν πορεία και βγήκαν από τον FIR Αθηνών.

Επιστρέφοντας στη βάση τους και οι Έλληνες πιλότοι, το μαχητικό που πετούσε ο Γεώργιος Μπαλταδώρος έπεσε στη θάλασσα. Και κάπου εδώ η Άτροπος αποφάσισε να «κόψει το νήμα» του σμηναγού. Το έτερο Mirage ανέφερε το περιστατικό και έλαβε εντολές να αλλάξει πορεία.

Πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με αυτό το περιστατικό, με βασικότερο όλων το γιατί ένας έμπειρος χειριστής, με πολλές ώρες πτήσεως στην πλάτη του, να συναντήσει ένα τέτοιο τέλος. Η επικρατέστερη άποψη σχετίζεται με την πυκνή νέφωση στην περιοχή και το αποκαλούμενο «βέρτιγκο», δηλαδή τον «χωρικό αποπροσανατολισμό».

Σύμφωνα με ειδήμονες, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε έναν ιπτάμενο όταν το αεροσκάφος πραγματοποιεί απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα, ή σε περιπτώσεις πυκνής νέφωσης, όπου η ορατότητα είναι χαμηλή. Πρόκειται για μία παραίσθηση όπου ο ιπτάμενος έχει λανθασμένη αντίληψη της κατεύθυνσης ή του ύψους που ίπταται, δε συνειδητοποιεί πού ακριβώς βρίσκεται το αεροσκάφος. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο πιλότος δεν εμπιστεύεται τα όργανα του πιλοτηρίου, αλλά την κρίση και τις αισθήσεις του, που αντιβαίνουν στις ενδείξεις των πρώτων.

Αν και τα όργανα αντικατοπτρίζουν  την πραγματικότητα, ο πιλότος τα αμφισβητεί διότι τα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα που δέχεται κατά τη διάρκεια της πτήσης, κατά την κρίση του δε συνάδουν με το κέντρο ελέγχου, αφενός, και αφετέρου οι ίδιες του οι αισθήσεις του «στέλνουν» αντιφατικά μηνύματα. Τη δεδομένη στιγμή, η ένταση που βιώνει είναι μεγάλη, με εύλογη απόρροια να χαθεί ο έλεγχος σε αρκετές των περιπτώσεων.

  • Η άλλη άποψη αφορά τυχόν βλάβη που ίσως δεν είχε παρατηρηθεί στο Mirage, βλάβη που οδήγησε τον άτυχο σμηναγό σε θάνατο. Η υπόθεση θα διαλευκανθεί (ότ)αν βρεθεί το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, το οποίο θα μαρτυρήσει αν το δυστυχές συμβάν αποδίδεται σε βλάβη του αεροσκάφους ή στη συγκυρία που επηρέασε τους χειρισμούς του σμηναγού.

Ο Γεώργιος Μπαλταδώρος, ωστόσο, δεν ήταν απλά ένας σμηναγός∙ ήταν και σύζυγος και πατέρας δύο ανήλικων τέκνων. Την «υιοθεσία» των δύο αυτών παιδιών αποφάσισε η Βουλή με προτροπή του Νίκου Βούτση, εφαρμόζοντας τη ληφθείσα το 2010 απόφαση, περί «υιοθεσίας των ανήλικων τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος».

Αυτό έμπρακτα συνεπάγεται την οικονομική στήριξη της οικογενείας του εκλιπόντος, καθώς θα καταβάλλεται ένα χρηματικό ποσό ετησίως έως την ενηλικίωσή τους, κι αν σπουδάσουν, έως τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Μια τέτοια κίνηση είναι το λιγότερο που δύναται να προσφέρει το ελληνικό κράτος για να εκφράσει τη συμπόνια του, αλλά και τη στήριξή του στην οικογένεια του πεσόντος.

Όπως και να’ χει, μια ακόμα Ελληνική ψυχή χάθηκε υπερασπιζόμενη την Πατρίδα, την ελληνική γη, η ιερότητα της οποίας έχει από αιώνες βαφεί και σφραγιστεί με το αίμα των προγόνων μας.

Αιωνία του η μνήμη!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: