Ελεγχόμενες οι «εκλογές» στην Τουρκία, όπως ελεγχόμενο ήταν και το πραξικόπημα του 2016




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ 

Όπως ελεγχόμενο ήταν το τελευταίο πραξικόπημα στην Τουρκία, ελεγχόμενες θα είναι και οι επικείμενες εκλογές που ανακοίνωσε ο Ερντογάν με σύμμαχό του τούς γκρίζους λύκους.

Από την επόμενη του ελεγχόμενου πραξικοπήματος το 2016, η κοινωνία στην Τουρκία βρίσκεται στο γύψο του νέο-οθωμανισμού, που προκαλεί φοβερή πόλωση όπως καταγράφηκε και στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα με το οριακό 51% έναντι 49%, παρά την κρατική τρομοκρατία και καλπονοθεία.

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον αδίσταχτο Φιντάν των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) ενημερώθηκαν για το πραξικόπημα, αλλά το επέτρεψαν να συμβεί με ελεγχόμενο τρόπο ώστε να ακολουθήσει η μαζική εκκαθάριση κάθε αντίθετης φωνής, που πλέον θεωρείται τρομοκράτης ή προδότης. Έκτοτε, ευρισκόμενη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η Τουρκία  κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα ανά τρίμηνο με αναστολή βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και θα έχουμε τις ελεγχόμενες εκλογές.  Για αυτό, ας μην ανησυχεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά πόσον θα επικρατήσει ο Ερντογάν!

Η ασυγκράτητη πτώση της τουρκικής λίρας μαζί με το διογκούμενο έλλειμμα στις εισροές κεφαλαίων καθιστούν την οικονομία την αχίλλειο πτέρνα του Ερντογάν που  αλλοιώνει τα στατιστικά της τουρκικής οικονομίας για να ωραιοποιεί τους αριθμούς. Όσο όμως βυθίζεται η τουρκική οικονομία, τόσο θα δυναμιτίζεται η επιθετικότητα του νεοσουλτάνου που δηλητηριάζει με φανατισμό τους όχλους βλέποντας παντού εχθρούς και συνωμότες.

Πάντως, η ρήξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ βαθαίνει χωρίς ως τώρα να επιβληθούν  τιμωριτικά  μέτρων. Αλλά, οι ΗΠΑ το ξεκαθάρισαν δημόσια. Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, θα της επιβληθούν κυρώσεις που θα αφορούν την αμυντική συνεργασία (στρατιωτική και βιομηχανική) των δύο.

Μέσα στα πιο πάνω, διέφυγε σχεδόν τελείως μια σοβαρή αναβάθμιση των διεκδικήσεων του τουρκικού επεκτατισμού. Από το 1996 μέχρι και πρόσφατα, η Τουρκία αναφερόταν σε «βραχονησίδες απροσδιόριστης κυριαρχίας» στο Αιγαίο με επίκεντρο τα Ίμια. Αυτό που η Τουρκία ονόμαζε γκρίζες ζώνες. Τώρα, για πρώτη φορά είχαμε επίσημο τουρκικό κείμενο που αναφέρει ότι τα Ίμια «βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία». Η αναβάθμιση εντάσσεται στα παράγωγα “επιτεύγματα” της πολιτικής Σημίτη-Πάγκαλλου το 1996 περί γκρίζων ζωνών.

Φαίνεται  απίστευτο που πολιτικοί στην Κύπρο εγκωμίαζαν τον “διαφορετικό ηγέτη” Ταγίπ Ερντογάν με την “καθαρή σκέψη”. Απίστευτο που η εφημερίδα “Πολίτης” πανηγύριζε στο παρελθόν όταν το Κόμμα του Ερντογάν αύξησε τα ποσοστά του επικρατώντας στην Τουρκία.

  • Αυτή τη φορά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εύχεται να επικρατήσει ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζεται από τους γκρίζους λύκους. Το πρόβλημα δεν είναι η ευχή και η αγωνία του Αβέρωφ Νεοφύτου. Το πρόβλημα είναι που κάποιοι παραμένουν ανεπίδεκτοι μαθήσεως και θεωρούν πως ένας στυγνός και πανίσχυρος νέο-σουλτάνος θα δείξει το έλεος του στην Κύπρο. Κατά τα άλλα, αυτή είναι πολιτική πρόκλησης κόστους στην Τουρκία!

Την περασμένη βδομάδα γράφαμε ότι στην Κύπρο έχει επικρατήσει η μοιρολατρία ως πολιτική. Πάντα υπάρχει ένα σκαλοπάτι πιο κάτω.

Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: